Egyre több

2023.05.16. 15:29

Munkahelyi balesetek: 2019-ben volt utoljára ilyen veszélyes a vármegyénkben dolgozni

Az elmúlt évek legrosszabbja volt 2022 Komárom-Esztergom megyében a munkahelyi balesete számát tekintve.

Várvizi Tamás

Ahogy arról beszámoltunk már, a tavalyi esztendőben 1032 munkabaleset történt Komárom-Esztergomban, ezzel a vármegyék között a középmezőny elején a hatodik helyet foglaltuk el e szempontból – derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium összesítéséből. A több mint ezer balesetből egy végződött tragédiával. szűkebb hazánkban, ezenkívül egy esetben súlyos végtagcsonkolás, kettő egyéb súlyos sérülést eredményező munkahelyi baleset történt, valamilyen fokú csonkulást okozó baleset pedig 9 alkalommal történt.

2021-ben ennél kevesebb munkahelyi baleset történt, pontosan 955, és akkor szerencsére halálos kimenetelű egy sem volt. 2020-ban azonban sajnos ketten is munkavégzés közben veszítették életüket, összességében pedig 924 baleset történt munkahelyeken. 2019-ben 1055 esetben történt munkahelyi baleset szűkebb hazánkban. 

A szabályozás értelmében munkabaleset minden olyan baleset, amely a sérült akaratától függetlenül következik be, egyszeri külső hatás okozza, és szervezett munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben történik. Nem számít, hogy hol és mikor következik be, vagy hogy a sérült munkavállaló elkövetett-e valamilyen szabályszegést. 

A Kemma.hu is beszámolt arról, hogy 2020-ban lezuhant egy fémkosár Dorogon. A benne dolgozó munkás súlyos töréseket szenvedett. A villanyszereléssel foglalkozó gazdasági társaság egy dorogi telephelyen erőátvételi kábeleket szerelt mintegy 6 méteres magasságban. Munka közben a kábelek magasba emeléséhez egy targoncát használtak, amelynek emelővillájára egy fém kosarat rögzítettek. A targoncát kezelő férfi személyemelésre tanúsítvánnyal nem rendelkezett. Az egyik emelésnél mintegy 2,5-3 méteres magasságban a rakományrögzítő zsinór, a spanifer elszakadt, a kosarat a kábel súlya lehúzta, az megbillent és a sértettel együtt az üzemcsarnok beton padlózatára zuhant. A bíróság végül pénzbüntetést szabott ki az ügyben.

2021-ben egy nagysápi asszony kezét darálta darálta be a gép, és még szintén ebben az évben Tatán egy emelőkosárban dolgozó férfi zuhant le a kosárral együtt. Fontos tudni, hogy a munkáltató köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak azonnal bejelenteni. Ha bárminemű vitás helyzet merül fel a részéről, akkor a dolgozó a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat. A munkavállaló bejelentése alapján a munkavédelmi hatóság az eljárást hivatalból folytatja le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!