Békéltető Testület

2023.02.19. 08:22

A legtöbben a cipők miatt rúgják össze a port Komárom-Esztergomban

Sok dolga volt tavaly is a Komárom-Esztergom Vármegyei – akkor még megyei – Békéltető Testületnek. Kérésünkre az elnök asszony, dr. Bures Gabriella adott összefoglalót a történtekről.

Mórocz Károly

A legtöbb esetben a lábbelik miatt veszik igénybe a testület szolgáltatásait

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Békéltető Testületek országszerte a fogyasztóvédelmi intézményrendszer fontos szervei; fő feladatuk a fogyasztók és a vállalkozások között kialakult, valamilyen termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó, egymás között megoldani nem sikerült jogviták rendezésének elősegítése.

– Az ingyenesen eljáró, vármegyénként jelen lévő testületek elsődlegesen egyezséget próbálnak meg létrehozni a vevők és az eladók között, amelynek betartatása szükség esetén bírósági úton is kikényszeríthető – hangsúlyozza dr. Bures Gabriella, hozzátéve:

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett testülethez tavaly 239 fogyasztó fordult. Kedvező tapasztalat, hogy az ügyek többsége a felek megegyezésével zárult, melyet jóváhagytunk.

Ha a fogyasztó igénye megalapozott, de nem sikerül egyezséget létrehozni, ajánlást adhatnak ki a vállalkozás számára, például, hogy meghatározott időn belül javítsa meg vagy cserélje ki a hibás terméket, fizesse vissza a vételárat. Az elmúlt évben az ügyek negyedét zárták így le, a többi ügyben a kérelmet elutasították, vagy az eljárást megszüntették. A legfőbb panaszok továbbra is a termékek, szolgáltatások minőségével kapcsolatosak.

– A termékek kategóriájában az elégedetlen vevők legtöbbször, 38 esetben, cipők miatt rúgták össze a port a kereskedőkkel. Az eladókra az együttműködés és egyezségre törekvés volt jellemző, így a felek legtöbbször megegyeztek egymással. A híradástechnikai cikkekre, mobiltelefonokra, tévékészülékekre is viszonylag sok, összesen 23 panasz érkezett, legtöbbször hibás teljesítést kifogásolva. A bejelentések 43 százaléka egyezséggel zárult – mondja az elnök asszony. 

Kedvező tapasztalat, hogy 14-ről 6-ra csökkent a használt járművek adásvételével kapcsolatos bejelentések száma. Több esetben is volt olyan panasz, hogy a használt autó már a hazaúton felmondta a szolgálatot, a kereskedő azonban vitatta helytállási kötelezettségét arra hivatkozva, hogy a „megtekintett állapotban” vásárolta meg a vevő az autót. Az esetek felében itt is megegyezés született.

Elérhetőségek, információk: hol, mikor, hogyan?

Vármegyénk Békéltető Testületének székhelye: 2800 Tatabánya, Fő tér 36., I. emelet (a vármegyei kereskedelmi és iparkamara épülete). Telephely: 2500 Esztergom, Poór Antal tér 1.
Eljárásokat kezdeményezni a kem-bekeltetes.hu honlapról letölthető fogyasztói kérelem benyújtásával lehet postai úton (2800 Tatabánya, Fő tér 36.), hivatali kapun át (KEMBT), e-mailben: [email protected], online: kem-bekeltetes.hu, illetve bekeltetes.hu vagy személyesen Tatabányán, illetve Esztergomban.
A kitűzött ügyekben a fogyasztó és vállalkozás közötti meghallgatások tartása a fogyasztó lakhelyének figyelembevételével a székhelyen vagy a telephelyen történik. Az iratok személyes leadása hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön reggel 8 és délután 3 óra között történhet.
A személyes tanácsadások időpontjai Tatabányán: hétfőn 13.30 és 15 óra, csütörtökön 13.30 és 15 óra között. Telefonon tanácsadást, tájékoztatást hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között, pénteken 9–12 óra között lehet kérni. A központi telefonszámok: 34/513-010 és 34/513-012. Jogi kérdések: 30/201-1647. Eljárási kérdések: 30/201-1877. 

A szolgáltatások közül legtöbb panasz a küldemények, levelek, csomagok elvesztésével, a tartalom megsérülésével volt kapcsolatos. A közüzemi, víz-, áram-, gázszolgáltatások közül a panaszok általában túlszámlázásra, kötbérezésre, leolvasások hiányára utaltak. Összességében a testület eredményes évet zárt, növekedett az elbírált ügyek, azon belül az egyezségek száma, amely megkíméli a feleket a bírósági eljárás igénybevételétől.

– A vállalkozók, a cégek vezetői is bármikor kapcsolatba kerülhetnek a Békéltető Testülettel – mondja dr. Szerencsés László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke. – Azt gondolom, manapság különösen nagy szükség van arra, hogy a különféle vitás ügyekben megtaláljuk a kompromisszumot. Ezért is javaslom a testület szakembereinek meghallgatását és döntésük figyelembevételét. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!