Gazdaság

2023.01.13. 18:16

Kevesebb a megyei cég

Egyre több az országban a felszámolás.

M. K.

Kis mértékben, de tovább folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben Magyarországon, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma az előző évhez képest csaknem a felével emelkedett. 

A cégeljárások számának növekedésében jelentős hatása volt a még a Covid kapcsán bevezetett gazdaságvédelmi intézkedések szakaszos kivezetésének, ami felszínre hozta az elhalasztott eljárásokat. 2022-ben az orosz–ukrán háború és a berobbant energiaválság együttes hozadéka a megnövekedett infláció, a komoly árfolyam-ingadozás és a visszaeső gazdasági teljesítmény. Míg a fenti tényezők a felszámolási eljárások növekedésében mutatkoztak meg, a kata adózási forma kivezetése a végelszámolások jelentős növekedését eredményezte. 

A megindult új felszámolási eljárások az év utolsó harmadában az elmúlt öt év havi adataihoz képest rekordokat döntöttek. Éves szinten meghaladta a nyolcezret, és ennek közel 60 százaléka esett az év utolsó harmadába. Ezek részben a kényszertörlési eljárásból felszámolásba átfordult eseteket foglalják magukban, azonban az előzmény nélküli eljárások száma is jelentős növekedésnek indult 2022-ben. 

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértőjének véleménye szerint az év elején visszarendeződés volt tapasztalható a Covid előtti állapotra, a rendkívüli szabályok folyamatos kivezetése következtében. A megváltozott gazdasági környezet érezteti a hatását, amire visszajelzés a felszámolási eljárások emelkedő trendje. Félő, hogy ez az év végével nem zárult le. Megyénkben 621 céget alapítottak tavaly, 667 szűnt meg és 371-et számoltak fel, tehát jelentősnek mondható a csökkenés.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!