Borászat

2022.11.01. 14:00

Gyorsan végeztek idén az idei, felejthetetlen szürettel a Neszmélyi borvidéken

A Neszmélyi borvidék ültetvényeiben már szeptember végén befejeződött a szüret. A szőlőtermés mennyisége és minősége egyaránt átlagosan jónak mondható.

Petrik József

Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza még szüret előtt a Szürkebarát fürtöket vizsgálja

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

 A Hilltop pincészet szőlőbirtokain majd egy hónapja befejeződött a fürtök leszedése. Az idén mint egy 360 hektárról kerültek „puttonyba” a szőlőszemek. A termés nagyjából megegyezik az elmúlt évivel, azaz hektáronként 100 mázsa körüli. A mennyiségről és a minőségről a cég főborászával, Kamocsay Ákossal beszélgettünk.

– Az idei szüret, olyan szempontból, hogy már szeptember végére befejeződött, felejthetetlennek mondható – jegyezte meg a kiváló borász. – Ennek a sietségnek a jelentős szárazság és a nagy meleg az oka. Mivel  a szőlő, úgymond elkezdett kényszer érni, gyorsan kellett cselekedni, hogy a bogyók megőrizzük a savtartalmukat, illetve hogy a szőlő cukorfoka el ne szabaduljon. Savak nélkül ugyanis nincs tartása, gerince a bornak.

A Hilltop borászatnál elmondható, hogy a termés általánosságban jó minőségű, így tisztességes, jó borok születhetnek. A saját ültetvényekről leszedett termés mellett Irsai Olvér és Pinot gris (Szürkebarát) fajtákból még pluszban is vásárolt szőlőt a pincészet. Elsősorban a Dél-Balaton környékéről, illetve Eger és Gyöngyös vidékéről.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy mindegyik fajtából igazán jó borok készülhetnek – emelte ki Kamocsay Ákos. – Az új borok illatával, aromavilágával is elégedettek lehetünk, de összességében extra, kiugró minőségre nem igazán van kilátás.

Érkezik a szőlő a feldolgozó üzem garatjához
Érkezik a szőlő a feldolgozó üzem garatjához
Fotós: Novotni Ákos / Forrás:  24 Óra

Az idei szőlőtermésből készült hegyleve nagyjából november végére, december közepére kerülhet palackokba. Leghamarabb – novemberben – az Irsai Olivér és a merlot-ból készített rozé. Neszmélyen birtokon úgy számolnak, hogy az év végéig mintegy ötmillió palack bort állítanak elő.

– Jelenleg már az ültetvények talaját készítjük elő télire – hangsúlyozta a főborász. – Megkezdtük a sorközök művelést, hogy a téli csapadék a lehető legmélyebbre lejusson. Aztán november végén kezdődhet a tőkék metszése. A borértékesítés terén abban bízunk, hogy stabil marad számunkra az angol és a belföldi piac egyaránt, és nem csökken a kereslet a boraink iránt. De ebben az inflációs, illetve gazdasági helyzetben semmi sem biztos. Ám ilyen környezetben is szeretnénk stabilizálni a forgalmunkat, még úgy is, hogy a költségeink ugrásszerűen emelkednek. Ami jelentősen befolyásolhatja az egész ágazat helyzetét.

Kamocsay Ákos díjai, elismerései
A Neszmélyen tevékenykedő Kamocsay Ákos sikerei között tarthatjuk számon az 1997-ben, Angliában elnyert, Év borásza kitüntető címet. Majd az 1998-as londoni Wine Challenge-n az Év fehérbora díjat is ő érdemelte ki Cserszegi fűszeresével. Egy év rá, hazánkban az Év bortermelője „kitüntetéssel” ismerték el több évtizedes munkásságát. Néhány szüreti időszakkal később, pedig a Hilltop lett az Év pincészete. Maga a főborász pedig 2005-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Pályáját végigkísérik a hazai és nemzetközi elismerések, amelyek közül az egyik legrangosabb szakmai díj a Les Citadelles du Vin-en 2015-ben elnyert aranyérme, amit a 2013-as Kamocsay prémium olaszrizlinggel érdemelt ki Bordeaux-ban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!