Vérteserdő

2022.10.15. 17:11

Érkezik a szociális tűzifa, zökkenőmentes a szállítás megyénkben

A Kemma.hu érdeklődésére újabb információkat osztott meg a hatósági áras tűzifa programmal kapcsolatban Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója. Tömören összefoglalva: van elegendő fa, zökkenőmentes a kiszállítás a befizetőknek.

Mórocz Károly

A kezdeti hatalmas lendület alábbhagyott ugyan, de még mindig folyamatos az érdeklődés a lakosság részéről a maximált árú tűzifa iránt. Mint megtudtuk, a Vérteserdőtől háromféle módon kerülhet az otthonokba a tűzifa.

– A leggyakoribb, amikor valaki megrendeli, majd befizet a pénztárunkban és ezt követően kiszállítjuk – mondja Macsek Lajos.

– Van, aki azt választja, hogy a közvetlen kiszolgálási helyek valamelyikéről maga viszi haza. Ezeken az átvételi pontokon igény szerint felterhelést is biztosít társaságunk, ami bruttó 1500 Ft/erdei köbméter. Darabolt, hasított formában is lehet kérni. Erre jelenleg a pusztavámi 1-es rakodó átvételi pontnál (Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság) van lehetőség: a maximált árú tűzifa árán felül a hasítás, darabolás plusz költségét szükséges különbözetként megfizetni. Nagyon fontos minden esetben az előzetes egyeztetés. Sokan kérdezik a határidőt. Jelenleg a befizetéstől számított pár héten belül megoldjuk, kizárólag a 10 köbméteres mennyiség esetében. Hozzáteszem, a megrendelők több mint háromnegyede erre az évre már rendelkezik elegendő fával, biztonsági tartalékot halmoznak fel – hangsúlyozta a vezérigazgató.

„Nepperek”, szállítás és kandallók
Több megszívlelendő jó tanáccsal is szolgált Macsek Lajos. Az első, hogy figyeljünk oda vásárlás előtt, mert sok „nepper” próbálkozik különféle módokon a leendő vevők átverésével. Csak az állami erdőgazdaságoktól, így például a Vérteserdőtől lehet maximált árú tűzifát vásárolni, a részletekről pedig a www.verteserdo.hu honlapon tájékozódhatunk. Az is lényeges, hogy akik házhoz szállítást kérnek, előtte egyeztessenek, hogy a jellemzően 6x6-os meghajtású tehergépjármű, amely a fával együtt 22-25 tonnát nyom, meg tud-e állni a ház közelében, illetve megoldható-e ott biztonságosan a kipakolás. – Utána már következhet a darabolás, fűtés – teszi hozzá a vezérigazgató. – Érdemes átvizsgáltatni a kandallókat a beüzemelés előtt, különösen azokat, amelyeket már régen használtak, mert a gázüzemű készülékekhez hasonlóan itt is előfordulhat füstgázmérgezés a megfelelő karbantartás hiánya miatt.

Augusztus végéig a tavalyi egész éves mennyiség 128 százaléka került a lakossághoz a társaságtól. Csak a maximált árú tűzifaprogram keretében október 10-én a megrendelő háztartások száma 3251 volt. Eddig 401 helyre szállítottak ki tűzifát. Tegyük mindehhez hozzá, hogy elkezdődött a szociális tűzifa program is. Ennek keretében összesen 34 településen jutnak fához a rászorulók, ebből 23 a Komárom-Esztergom megyei.

– Szintén folyamatosan szállítunk a települések önkormányzatainak, már minden negyedik érintett helységbe megérkezett a tűzifa – folytatta a vezérigazgató. – Egyértelműen a lakosság van a fókuszban. Ezúton is köszönöm a bizalmat, türelmet, ahogyan minden kollégámnak szintén a folyamatos munkát. A kép teljességéhez tartozik, hogy a Tatabányai Erőmű nem áll velünk szerződéses jogviszonyban, tudomásunk szerint magáncégektől vásárolnak, így nem kalkulálunk az ellátásával. A közeljövőben bővíteni szeretnénk az átvételi pontokat. Az is a céljaink között szerepel, hogy viszonteladók bevonásával tovább bővítsük a hasított tűzifás vásárlás lehetőségét, úgynevezett „konyhafát/kandallófát” kínáljunk, mert erre is van többlet-igény – mondta Macsek Lajos.

A vezérigazgató így folytatta: kiemelem, hogy csak azon viszonteladókkal egyezünk meg, akik nem terveznek ennek révén extraprofitot szerezni. Van lehetőség a fagyűjtésre is, szintén egyeztetések után, de ebben nem érzékeltünk növekedést, legalábbis eddig. Még egy lényeges dolog azoknak, akik a vásárlást fontolgatják. Most nagyon kevesen igényelnek lágylombos fát, vagy fenyőt. Ha ezt választják, nagy valószínűséggel olyan fához juthatnak hozzá, amellyel gyakorlatilag azonnal lehet fűteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!