összefogás

2021.07.13. 11:48

Magyarok Kenyere: gyűjtés indult a rászorulóknak, várják a felajánlásokat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) 2021-ben is megszervezi a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Magyarok Kenyere program keretében az adománygyűjtést.

Mórocz Károly

Előtérben Jakab István és dr. Balogh Zoltán egy zsák adományliszttel Tatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A határon inneni és túli nemzeti összefogással tavaly 8500 magyar gazda ajánlott fel összesen 1100 tonna búzát, hozzájárulva több tízezer gyermek és más rászoruló élelmezéséhez.

Mindezt nagy mértékben segítette, hogy a megszólított közjogi méltóságok, kormányzati szereplők, a gazdasági szféra képviselői egyként álltak a kezdeményezés mellé. Az érdem azonban egyértelműen az adakozó ezreké, akik megértették, hogy a legnagyobb segítségnek éppen a legnagyobb szükség idején van igazán helye. A program 2020-ban visszavonhatatlanul nemzetivé vált.

A szervezők célja változatlan: minden magyarországi megyéből, valamint a környező országok magyarlakta területeiről felajánlott búzával támogatást nyújtani az arra rászorulóknak. Ehhez kérik az olvasók segítségét is.

15 millió búzaszem – ez a Magyarok Kenyere program jelmondata, mely a 15 millió Kárpát-medencei magyarnak a rászorulókért tett összefogását jelképezi. Kérik az érintetteket, hogy lehetőségeikhez mérten vállaljanak részt a gyűjtésben búzaadománnyal. A felajánlások leadhatók a kamara megyei szervezete által üzemeltetett búzagyűjtő pontokon, az aratás megkezdésétől augusztus elejéig.

A kezdeményezés pénzbeli adományozással is támogatható. Mind a magánszemélyek, mind pedig a cégek és társas vállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel. A felajánlások a Magyarok Kenyere Alapítvány számlaszámára utalhatók: 10300002-10623342-49020015.

– A kezdeményezés olyan nagyfokú összefogásra sarkallta a gazdatársadalmat, hogy országhatárokon átívelő kapcsolatok jöttek létre. Felvidékről és Csallóközből is jelentkeztek gazdák, akik – a nemes összefogás jegyében – a búzaadományaikkal járultak a gyűjtőpontunkhoz. Mindig fontos volt számomra a magyarság összetartozása, melyet ez a program is megerősített. Felmenőim közül többen származtak a történelmi Magyarország területéről, így a családunk szívében a mai napig él a haza- és az anyaföld szeretete, tisztelete – mondja Szentirmay Károly, aki ebben az évben is a nagyigmándi gyűjtőponton várja az adományokat, ahogyan tavaly.

– A gyűjtésről, a rendezvényekről és a program szervezéséről a NAK Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságán Nyerges Tünde (telefon: 06-30/925-4471, e-mail: [email protected]) megyei referenstől, illetve mindenki a saját falugazdászától kérhet bővebb tájékoztatást – mondta el érdeklődésünkre dr. Balogh Zoltán, a NAK megyei szervezetének elnöke. Hozzátette: további információk a programról, az adományozási lehetőségekről, a gyűjtőpontokról, rendezvényeikről a www.magyarokkenyere.hu honlapon érhetők el.

A megyei búzagyűjtő pontok nyitvatartása; mindenhol telefonos egyeztetés szükséges: Antal Mihály: 20/931-6599, Bokod, hétköznap 8 és 15 óra között. Ászári Mg. Zrt.: 30/298-0718, Ászár, hétköznap 8 és 15 óra között. Gulyás János: 70/427-4552, Tata, hétköznap 8 és 10 között. Szentirmay Károly: 30/936-2641, Nagyigmánd, hétköznap 8 és 15 óra között. Vitáris Etelka: 30/939-3311, Ács, hétköznap 8 és 10 óra között. Komáromi HÍD Szövetkezet: 34/727-100, Komárom, Bartusekpuszta, hétköznap 8 és 15 óra között.

A Gottwald udvarában

A megyei búzagyűjtő napot tavaly július 28-án Tatán, a Hotel Gottwald Parasztudvarában rendezték meg. A NAK és a MAGOSZ megyei szervezetének elnöke, dr. Balogh Zoltán fejezte ki köszönetét az adományozóknak. Az eseményen részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Sárfy Péter, László Kálmán és Szentirmay Károly, a NAK alelnökei, Czunyiné dr. Bertalan Judit, dr. Völner Pál és Bencsik János országgyűlési képviselők, Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is. A búza átadását követően három egyházfelekezet képviselői megáldották a terményt és az új kenyeret. Köszönet illet minden adományozót az összegyűlt 3825 kiló lisztért, a VIRÁGH Kft.-t a fuvarozásért, a Good-Mills Magyarország Malomipari Kft.-t a búza megőrléséért és nem utolsó sorban a gyűjtőpontokon sok-sok napon át a búzára váróknak az összegyűjtéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!