munka

2021.05.25. 11:40

Az emberekre is vigyáz a Sanmina robotja, a kobot

Gyakran hallani a chiphiányról, ez világszerte hátráltatja a folyamatos termelést az elektronikai iparban. Dr. Hoffmann Károlytól, a tatabányai Sanmina ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy náluk is napi fejtörést okoz, hogyan teljesítsék a megrendelők kéréseit.

Mórocz Károly

Dr. Hoffmann Károlytól, a tatabányai Sanmina ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy náluk is napi fejtörést okoz, hogyan teljesítsék a megrendelők kéréseit.

Forrás: Kemma.hu

A koronavírus térhódításával szinte párhuzamos az, hogy az autók gyártásához nincs elég elektronikai alkatrész. Már tavaly márciustól egyre csak nőtt és nőtt az igény a különféle otthoni berendezésekre, gépekre. Miközben a szórakoztató elektronika egyértelműen felfelé ívelő pályára került, az autógyártók úgy gondolták, hogy az új kocsik iránti kereslet csak nagyon lassan tér vissza. Ennek megfelelően kevesebb volt a megrendelés alkatrészekből, elsősorban távol-keleti – kínai, tajvani és dél-koreai – cégektől. Várakozáson felüli lett ugyanakkor a vásárolni szándékozók száma, ugyanakkor a chipek, kondenzátorok, nyáklemezek érkezési időpontja és mennyisége egyaránt bizonytalanná vált.

– Mindehhez még hozzáteszem, hogy a járvány miatt több helyen limitált volt a munkavégzés, Japánban pedig két tűzeset után jelentős termeléskieséssel kellett számolni a szektorban meghatározó gyárakban.

Így szabályosan napi harc folyik, hogy megkapjuk, amit megrendeltünk.

Nehezíti még a dolgot a logisztika, a szállítás bizonytalansága is, valamint az, hogy többször teljesen váratlanul értesítenek: két-három hónappal később küldik a számunkra nélkülözhetetlen terméket – sorolta dr. Hoffmann Károly.

Kobot is dolgozik a Sanmina gyárában (Fotó: Beküldött)

A Sanmina tatabányai gyárában nagy teret kapnak a gépkocsikhoz kapcsolódó megrendelések, szinte minden európai márkát felsorolhatnánk. Ezek egy része multimédiás információs készülék, aktív biztonsági rendszer, valamint központi vezérlőegység. Az autóba beépített elektronika mennyisége folyamatosan nő, már a középkategóriások esetében is csaknem annyi van, mint egy évtizede a luxuskocsikban volt. Összeér náluk a telekommunikáció és az autóipar. Ez azt jelenti, hogy a mikrohullámú berendezések elsősorban a mobilcellák közötti információátadásra használhatók, beleértve a mobilinternetet is.

– Folyamatos az átállás a különböző termékek gyártása között, attól függően, hogy éppen mi fogy el – tette hozzá dr. Hoffmann Károly. – Mindössze néhány nappal tudunk előre tervezni. Remélhetően ez nem marad így sokáig, kijutunk majd a különös alagútból. Hogy pontosan mikor? Ha azt mondom, három-négy hónap múlva, akkor lehet, hogy nyár végén megismétlem: három-négy hónap múlva.

A sok bizonytalanság mellett az biztos, hogy senkinek nincs veszélyben a munkahelye a Sanminánál. Versenyképes jövedelemmel, pluszjuttatásokkal „marasztalják” munkavállalóikat. A megyeszékhelyen és a régióban egyaránt roppant erős a csábítás, és ebből nem is várható hiány a jövőben, mint az alkatrészekből...

Automatizálás, avagy fáradhatatlanul robotol a nagy tudású kobot

– Számunkra nagyon fontos a magas fokú automatizálás – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

– Ez nemcsak a termékek előállítására vonatkozik, hanem az ellenőrzésre is. Az autóiparban elvárás, hogy egymillió eladott termékből kevesebb mint tíz terméken lehet bármilyen gyártási hiba. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az emberi beavatkozást, az emberi minőségügyi döntéseket minimálisra csökkentjük. Szeretnénk elérni, hogy a termékek emberi kéz érintése nélkül készüljenek. Van már kobotunk is. Ez az együttműködő robot képes az emberrel közös munkahelyen dolgozni úgy, hogy érzékeli a robotkar útjába eső akadályokat, például az embert, és annak veszélyeztetése nélkül végzi a dolgát. Hozzáteszem, mindig szükség lesz nálunk jelentős számú munkavállalóra az anyagok biztosítása és a gépek üzemeltetése érdekében – zárta szavait dr. Hoffmann Károly ügyvezető igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!