ipar

2021.01.24. 07:33

Fülöp-szigeteki építkezés miatt is bizakodik az ASG – munkaerőt keresnek

Tavaly nyárig nem volt probléma a tatabányai ASG-nél, aztán ősszel jelentős visszaesés következett. Most a „téli alapozás” folyik, az eredményes tavasz reményében. Fülöp Gábor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Mórocz Károly

Egy nehéz fél év után Ismét toboroz a cég

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A magyar tulajdonú tatabányai ASG Kft. döntő többségében exportra gyárt különféle hatalmas gépekhez alkatrészeket, elsősorban bánya- és papíripari cégóriásoknak.

– Tavaly tavasszal világszerte sokáig a lendület hajtotta előre a cégeket, velük együtt a beszállítóikat is – mondja Fülöp Gábor. – Amikor már nem volt elég vásárló, feltöltötték a raktáraikat. Van tehát bőven tartalék, nem jelentene gondot, ha jelentkeznének a vevők. A járvány második hulláma bizonytalanságot hozott magával, egyre kevesebb megrendelés érkezett hozzánk a nemzetközi és a hazai gazdaságélénkítő intézkedések ellenére, mintegy negyedével kevesebb volt az éves forgalmunk.

Egy nehéz időszak után Ismét toboroz a cég (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A dolgozók száma jelenleg 140-150 körüli a nagy múltú bánhidai gyárban, a kölcsönzötteké pedig 40-50 között mozog. Azért mentek el néhányan, mert gyakorlatilag nem voltak túlműszakok, túlórák, ezzel csökkent a jövedelem. Az idei évben toborzásba kezdtek, 15-20 új kollégára lenne szükség.

– Több biztató jellel találkoztunk – folytatja az ügyvezető igazgató. – Az egyik holland partnerünk nagy projektbe vág bele, a Fülöp-szigeteken építenek repülőteret, ez 1,5 milliárd eurós beruházás. Ők is rendeltek tőlünk, a bányaiparban egy tekintélyes méretű alvázat vár a megrendelő, a skandináviai papírgyártáshoz egy nagy gerendát szállítunk a napokban. Nagyon rövidek a határidők, a betartásukhoz minden munkafolyamatnál kell a megfelelő számú ember. Egyelőre vannak jelentkezők. E mellett a hegesztő és a forgácsoló szakmában is szívesen látunk gyakornokokat. Részt veszünk a duális képzésben, abban bízva, hogy a végzősök közül többen majd az ASG csapatának tagjaként tervezik a jövőt.

Gépvásárlásra, technológiai fejlesztésekre is gondolnak. A GINOP-ot 2021 és 2027 között felváltó Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) pályázatai a kis- és közepes vállalkozások bővítését, fejlesztését szolgálják: beruházásra, innovációra, kutatás-fejlesztésre és képzési programokra fordíthatók. – A régi gépek közül jó néhány megérett a cserére, ez a versenyképességünk megőrzése miatt elengedhetetlen – teszi hozzá.– Figyelnünk kell a feltételrendszerre, például az önerőre – mondta Fülöp Gábor.

Fülöp Gábor ügyvezető igazgató bizakodóan tekint a jövőbe

A Magyar Vöröskeresztnek ajánlották fel egyik raktárukat

– Természetes és folyamatos nálunk a társadalmi felelősségvállalás – hangsúlyozza Fülöp Gábor. – Az egyik raktárunkat a Magyar Vöröskereszt­nek ajánlottuk fel. Ide hozzák az adományként kapott hideg- élelmet és innen történik az elosztása a rászorulókhoz, ami nagy segítség, különösen télen. Támogattuk a Szent Borbála Kórház intenzív osztályát. A továbbiak? Terveinket ezen a vonalon meghatározza a vírushelyzet alakulása, de ha szükséges, lehetőségeinkhez mérten természetesen továbbra is igyekszünk segíteni.

Az igazgató bíztató év elé néz idén (Fotó: beküldött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!