gazdaság

2020.10.03. 12:41

Dübörög a Sanmina: folyamatosan keresik az újabb dolgozókat

A szokásos kérdéssel kezdődött a beszélgetés a San­mina tatabányai, alsógallai gyárában. Mi jellemzi a cég teljesítményét az utóbbi hónapokban? Dr. Hoffmann Károly, a Sanmina-SCI Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója egyetlen szóval válaszolt: dübörög.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A megyeszékhely egyik legnagyobb munkáltatója több ukrajnai, szerbiai, szlovákiai, illetve romániai magyart is foglalkoztat. A koronavírus-járvány első hulláma alatt hazamentek családjukhoz, júniustól legtöbben visszatértek. Mint megtudtuk, velük együtt is kevesen vannak most a munkavállalók a Sanminánál a feladatokhoz mérve, annyi a megrendelés.

Dr. Hoffmann Károly (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Bő három hónapja, az első hullám után magára talált az autóipar – emlékeztet dr. Hoffmann Károly. – A legtöbb gyártó elkezdte a biztonsági tartalékok felépítését annak érdekében, hogy ha érkezik a második hullám, akkor is folyamatos maradhasson a gyártás. Nemcsak nálunk, hanem mindenhol az volt a gyakorlat, hogy a korlátozások miatt nagyon sok külföldi munkavállaló hazament. – Június közepétől egyre égetőbb szükség lett a dolgozókra, akik szép számban jöttek is vissza. Ez örvendetes ugyan, de a hétről hétre „dagadó” megrendelések miatt egyre több munkaerőre lenne szükség, lehetőleg azonnal.

– A munkaerő-felvétel folyamatos, de még mindig nem értük el a kívánt létszámot. Az új dolgozók felvétele mellett rendkívül fontos a meglévő munkatársak megtartása, méghozzá hosszú távon. Ennek szellemében folyamatosak a belső képzések, hogy az összetettebb feladatokat – gyakran adódnak ilyenek is – mindenki el tudja látni. Ezzel az operátoroknak előrelépési lehetőséget is biztosítunk, akik így képesek lesznek összetettebb feladatok ellátására. A feladatok komplexitásának megfelelően a nehézségek szintje alapján dolgozók pótlékot kapnak. Ezt július elsejétől jelentősen megemelték a Sanmina tatabányai gyárában.

Ha kérnek, ha kell, segítenek

– Rengeteg olyan kérés érkezik hozzánk intézményektől, civil szervezetektől, hogy segítsünk nekik – mondja dr. Hoffmann Károly. – Támogatásaink fókuszában olyan intézmények, szervezetek állnak, amelyek a tatabányai és a környéki emberek életminőségét javítják, akár sportolási, kulturális vagy egészségügyi területen, illetve a térség hírnevét öregbítik. Kiemelten kezeljük az olyan kéréseket, amelyek a fiatalokat segítik. Egyik támogatottunk a Tatabányai Kézilabda Szövetség.

– Egyértelmű, hogy az alapbér hagyományosan és még 2020-ban is az egyik legfontosabb szempont a munkahely megválasztásában, majd később annak megtartásában – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. – Mellé tenném, tehát nem alárendelt dologként sorolom, hogy ugyanilyen fontos a jó Csapat, az ideális munkahelyi környezet, a kölcsönös odafigyelés. A szép szavakat tettek is követik, ugyanis október elsejétől jelentősen megemeljük az alapbéreket. Emiatt is bízunk abban, hogy egyre többen gondolják úgy, érdemes a Sanminában maradni, illetve idejönni dolgozni.

 

A kiszállítás előtt vizuális ellenőrzést tartanak a Sanmina tatabányai gyárában (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Rekordmennyiségű a megrendelés nyár elejétől a Sanminánál. Az autóipar mellett a telekommunikáció terén szintén magasabbak az igények, a követelmények pedig a beszállítók felé folyamatosan szigorodnak. Gyorsan, pontosan, a megszokott magas színvonalon – ez az alapvető elvárás. A Sanmina-SCI Magyarország Kft.-nél a válasz röviden: ez természetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!