helyi iparűzés

2019.03.02. 09:15

A legnagyobb tatabányai adózók „belehúztak” tavaly

Hagyomány, hogy az év elején meghívják a városházára azoknak a cégeknek a vezetőit, képviselőit, amelyek a legtöbb helyi iparűzési adóval járulnak hozzá a költségvetéshez. A szerdai ünnepségen részt vett dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott, valamint az önkormányzat és a polgármesteri hivatal több vezetője is.

Mórocz Károly

A megyeszékhely legnagyobb cégeinek képviselői

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

–Soha rosszabb esztendőt gazdasági szempontból! – kezdte köszöntőjét Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője. – A gyárakban sok belső fejlesztés, kapacitásbővítő beruházás valósult meg. Erősödött a megyei járműipari klaszter, ez a jövőben az autógyártásban szerepet vállaló cégek számára lesz fontos.

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója veszi át a bizonyságlevelet Schmidt Csabától (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Az oktatásról szólva megköszönte a város vezetésének és külön a Grundfosnak – ahol a napokban adták át a modern tanműhelyt –, hogy erősödik a helyi szakképzés, a duális képzés. Hozzátette, jó lenne, ha az utóbbiba minél több cég aktívan bekapcsolódna, együttműködve az Edutus Egyetemmel is. Vonzóvá vált Tatabánya: ezt az is bizonyítja, hogy a lakosság száma az utóbbi években több mint háromezerrel nőtt. Jó úton halad Oroszlány, a város egyfajta „segédmotorja” a megyeszékhelynek. Tatán látványos turisztikai fejlesztéssorozat kezdődött, ennek is rövid időn belül láthatóak lesznek az eredményei.

A megyeszékhely legnagyobb cégeinek képviselői (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

– A sikeres év alapvetően az itt dolgozó emberek jó munkájának köszönhető – emelte ki beszéde elején Schmidt Csaba polgármester. – A különféle fejlesztésekhez forrásokra van szükség, hogy versenyképes maradjon Tatabánya. A költségvetésben négy nagyobb tétel a meghatározó: a városi adóbevétel 8,6 milliárd, a helyi iparűzési adó 6,4 milliárd forint. Európai uniós forrásokból 7,7 milliárd, az állami költségvetésből mintegy 5 milliárd érkezett, illetve érkezik. Természetes az ipari park folyamatos fejlesztése, szorosan együttműködve a szolgáltatókkal. Friss példa a szennyvíz- és vízkapacitás bővítése, ebben az Észak-dunántúli Vízmű a partner.

A polgármester a Modern városok programja jelentőségére, az ennek keretében elkezdődött, illetve tervezett beruházásokra hívta fel a figyelmet. A közösségi pontok, oktatási és sportlétesítmények építése-fejlesztése az itt élők számára rendkívül fontos, de mindehhez az alapot a gazdaság adta és adja. A hagyomány és megújulás jegyében szépültek meg több városrészben is a parkok, felépült a Turul mellett a Gerecse Látogatóközpont, az idei évben a népszerű Csónakázó-tó környéke szépül meg. Az egyre komfortosabb városban az önkormányzat kedvet csinál a lakásépítésekhez azzal, hogy magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt biztosít kedvezményeket.

Együtt több milliárdot adóztak

A legnagyobb adózó tatabányai cégek ábécé sorrendben: AGC Glass Hungary Kft., ALPLA Műanyag Csomagolóipari Kft., Aptiv Connections System Hungary Kft., Becton Dickinson Hungary Kereskedelmi Kft., Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., CeTPark Gamma Kft., E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., Északdunántúli Vízmű Zrt., EXEDY DYNAX Europe Kft., Graboplast Zrt., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Henkel Magyarország Kft., Lotte Advanced Materials Magyarország Kft., Otto Fuchs Kft., Reckitt Benckiser Tatabánya Kft., San­mina-SCI Magyarország Kft., Spar Magyarország Kft., Suez Water Technologies and Solutions Kft. és a Tatabánya Erőmű Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!