NAV

2019.02.19. 17:30

Segít az adószakértő: fontos határidő jön a kisvállalkozóknak

A tavaly évi bevételek bevallásának a határidejére hívja fel a figyelmünket a NAV. A KATÁSOK és EVÁ-sok figyeljenek.

F. M.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Február 25-én kell benyújtaniuk a tavalyi bevételükről és (esetleges) fizetendő adójukról bevallásukat a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szerinti vállalkozók és az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) alanyai. Doktor Imre Zoltán, a megyei adóhivatal adószakmai sajtóreferense segített minket eligazodni a tudnivalókon.

Doktor Imre Zoltán (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

Megyénk vállalkozóinak több, mint fele KATÁ-s adózó. Nekik jövő hétfőig kell összesíteni bevételeiket a 18KATA nevű nyomtatványon. A KATA népszerűsége abban rejlik, hogy évi 12 millió forint összeghatárig csak egy havi tételes adót kell fizetnie, ami fedezi a járulékait is. Amennyiben tavalyi bevételük meghaladja az éves határt úgy a 12 millió feletti rész után 40 százalék adót kell fizetniük.

Emellett jó tudni, hogy ha valaki főállás melletti kisadózó, azaz KATÁ-s, úgy a főállásából származó jövedelméről és adójáról készítenie kell külön személyi jövedelem-adóbevallást, a 18SZJA nyomtatványon. Ennek elkészítésében ugyanúgy segít a Nemzeti Adó és Vámhivatal, és elkészíti a bevallás tervezetet. Az SZJA bevallás leadási határideje május 20-a.

Az egyszerűsített vállalkozói adóalanyok fizetendő adója idén is 37 százalék. De csak abban az esetben, ha tavaly a nettó bevétele maximum 30 millió forint volt.

Ahogy Doktor Zoltántól megtudtuk: egyre kevesebben választják ezt az adózási módot, így már csak 2018. december 20-ig lehetett választani az EVÁ-t, december 20-a után már nem lehet „áttérni” erre az adónemre.

Ezeket is be kell vallani

A február 25-i határidő más adónemekre is vonatkozik. Így az EVÁ-soknak a 1843-as lapon a járulékaikról, a szakképzési hozzájárulásról (1,5 százalék), a társasági adó kötelezettségről, az adatszolgáltatásról és az osztalék utáni adót kiváltó adóról, valamint az innovációs járulék előlegéről és járulékról is be kell nyújtani a „vallomást” a NAV felé.

Az éves ÁFA-bevallók is tartsák szem előtt a hétfőt, a forgalmi adó bevallási határideje is közel van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!