égi jelenség

2021.05.19. 10:59

Óriási tűzgömb suhant át az égbolton, rögzítette a Prédikálószéki webkamera

Az Időkép több webkamerájának felvételén is megjelenik a kedd esti fényes tűzgömb.

Kemma.hu

Forrás: Időkép

– Eszméletlen fényes volt, és körülbelül 5 másodpercig is látszódott – így szólnak a beszámolók a május 18-a kedd esti tűzgömbről, írja az Időkép. Az égi jelenség 22 óra 9 perckor tűnt fel az égen, és a webkamerák tanúsága szerint nem 5, hanem 7 másodpercig is látni lehetett a jelenséget.

A prédikálószéken elhelyezett kamerán is tisztán kivehető a tűzgömb, amely pontosan 22 óra 9 perc 18 másodpercnél tűnik fel a képernyő jobb oldalán.

A Wikipedia szócikke szerint a tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót.A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakrabban fordul elő a meteoresők idején, például a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 centiméter vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag szükséges. Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!