erőnlét

2018.05.04. 10:53

A legfittebbek közt vannak megyénk diákjai

Harmadik alkalommal készítette el Netfit-felmérését a Magyar Diáksport Szövetség. Szűkebb hazánk diákjai kiemelkedően teljesítettek a megmérettetésen.

Körtvélyfáy Dina

A Netfit-program során, egyéb feladatok mellett, a tanulók hajlékonyságát is felmérik

Fotó: Dallos István

A heti öt testnevelésóra bevezetése után jelentősen javult az iskolások állóképessége, viszont egyre több gyereket érint a túlsúly és az elhízás.

Salamonné Visy Gabriella, a tatabányai Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola testnevelője lapunknak elmondta, ugyan a mérés csak az ötödikes diákoknál kezdődik el, már alsó tagozatban problémák adódnak a gyerekek súlyával. Hangsúlyozta, a testnevelés tanárok igyekeznek a mozgás terén fejleszteni őket, de a fogyáshoz helyes táplálkozásra és a szülő segítségére is szükség van.

A Netfit-felmérést hasznosnak tartja, elmondása alapján az osztályok már várják a megmérettetést, megjegyzik az előző éves eredményeiket és törekednek arra, hogy egyre jobban teljesítsenek. Kevesen vannak, akiket egyáltalán nem érdekel a dolog, szinte minden diák motiválható. A legjobb eredményeket elérőket mindig kiemelik, így is ösztönözve őket.

Az országos adatok alapján a mindennapos testnevelésben résztvevők esetében jelentősen javult a túlsúlyproblémákkal küzdő tanulók állóképessége. Rossz hír azonban, hogy mindkét csoport esetében csökkent a normál testtömegindexű (BMI) tanulói arány, egyben nőtt az elhízott tanulók aránya.

A Netfit-program során, egyéb feladatok mellett, a tanulók hajlékonyságát is felmérik
Fotós: Dallos István

Jelenleg minden negyedik diák a testtömegindexe alapján túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt három évben minden életkorban és mindkét nemben nőtt a túlsúlyos és elhízott tanulók aránya. Fontos megjegyezni, hogy a mindennapos testnevelésben résztvevő tanulóknak annak ellenére javult az állóképessége, hogy a testtömegindexük romlott, ebből az következik, hogy a rendszeres mozgás még a súlytöbblet ellenére is óriásit lendíthet az egészségi állapoton, viszont a helyes táplálkozásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni a továbbiakban.

Komárom-Esztergom megye a lista élén

A Magyar Diáksport Szövetség által kidolgozott Netfit-mérést egységesen alkalmazzák az iskolákban. Négy profilban jellemzi a tanulók fittségi állapotát, ezek az állóképesség, a vázizomzat fittsége, a hajlékonyság, valamint a testösszetétel és tápláltság. Az elért eredmények alapján három zónába kerülhetnek a diákok. A legideálisabb esetben az egészségzónába (zöld), kedvezőtlenebb esetekben a fejlesztés szükséges (sárga), vagy a fokozott fejlesztés szükséges (piros) zónákba. A rendszer az 5–12. évfolyamos tanulók fittségét vizsgálja.

A megyei listát tekintve a három legjobb egészségzónába kerülési arányt Budapesten (75,3 százalék), Komárom-Esztergom (73,3 százalék) és Vas megyében (73,2 százalék) mérték.

A legújabb mérés szerint továbbra is gyengén teljesítenek az iskolások az állóképességi ingafutásban. Kihívások elé állítják a pedagógusokat a törzsemelés teszt eredményei is. Bár itt is észlelhető javulás az első mérési időszakhoz képest, minden második diák törzsfeszítő izomzata gyenge, fejlesztésre szorul. Ez a probléma valószínűleg összefüggésben van az ülő élettevékenységek terjedésével.

Az eredmények igazolják, hogy már iskoláskorban mindent meg kell tenni a diákok mozgásban, sportban gazdag életvezetésre ösztönzése érdekében.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!