anyai szeretettel

2018.04.22. 20:00

A bőrbetegségekre is nagyszerű a tárkányi csodaszappan

Hogyan csinálják a szappant? Erre a kérdésre egy vetélkedőn a legtöbb játékos azt felelné, hogy: főzik. Így igaz. De nem mindegyiket. Akadnak, amiket hidegen kevernek-kavarnak, de még botmixerrel is finomítanak. Ilyeneket készít Csikel Szabó Katalin. Nem hobbiból, hanem anyai szeretetből.

Palásti Péter

Csikel Szabó Katalin a konyhában nem főzi színes szappanait, hanem botmixerrel, úgynevezett hideg eljárással keveri ki

Fotó: Mazán Tibor

A kétgyermekes édesanya, bár Komáromban született, de Tárkányban nőtt fel. Anyukája több mint negyven éven át volt a település védőnője, édesapja pedig a helyi TSZ-ben dolgozott. Egyikük pályáját sem követte, mert a kisbéri gimnázium közgazdasági szakának elvégzése után a győri egyetemen lett településmérnök 2002-ben.

Első munkahelye a bábolnai polgármesteri hivatalban volt építésügyi előadóként, majd három évvel később a Bábolna Zrt.-hez került, aztán a nagyigmándi önkormányzat munkatársa lett. Öt évvel ezelőtt a Komáromi Járási Hivatal építésfelügyeleti osztályára került, 2015 óta pedig ő a Bábolnai Közös Önkormányzati Hivatal Banai Kirendeltségének a vezetője.

Férjével Nagyigmándon ismerkedett meg 2005-ben, aki ott falugondnokként dolgozott. Két év múlva kötöttek házasságot, s először Eszter lányuk született meg 2008-ban, majd Anna 2012-ben. A nagyobbik kislánynál két és fél éves korában derült ki, hogy bőre ekcémás. Több orvoshoz is elvitték őt, akik olajokkal és kenőcsökkel is próbálták meggyógyítani, de egyik sem hozott maximális eredményt.

Ekkor a védőnő-nagymama azzal az ötlettel állt elő, hogy mellőzzenek bizonyos mosószereket, mert azok is „ludasak” lehetnek. Később Katalin egyik barátnője említette meg, hogy ennek a problémának a megoldásában segíthetnek a natúr szappanok.

Az anyuka utánanézett az interneten, majd két tanfolyamot is elvégezett Budapesten. Ezeknek köszönhetően nem csak szappanokat készít, de természetes anyagokból álló kozmetikai krémeket is. Előbbieket ráadásul nem főzi, hanem hideg eljárással hozza létre. Jellegzetes alapanyagai a következők: shea vaj, kakaóvaj, kókuszolaj, kecsketej és olívaolaj.

Csikel Szabó Katalin a konyhában nem főzi színes szappanait, hanem botmixerrel, úgynevezett hideg eljárással keveri ki. Fotó: Mazán Tibor

A gyártási folyamat itt is a recept megtervezéssel kezdődik, majd a hozzávalók mennyiségének a pontos mérlegelésével folytatódik. Először az összes alkotóelem külön tálkába kerül, majd felmelegíti a szilárd alapanyagokat, s összeönti azokat egy nagyobb tálba. Később lúgoldatot ad hozzájuk, ami elszappanosítja az anyagokat. Ezt a folyamatot botmixerrel gyorsítja fel, majd hozzáteszi a színező- és az illatanyagokat.

Általában egy-másfél óra alatt készül el vele, majd minimum 24, maximum 48 óra száradási idő következik. A kész szappanok viszont csak az érlelés után, 4–6–8 hét múlva használhatók, mert előtte kémhatásuk miatt nem megfelelőek. Csikel-Szabó Katalin ezért nem is adja ki készítményeit korábban a keze közül, melyek nem csak illatoznak, de változatos formájúak is. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy Eszterke bőre is teljesen tünetmentessé vált tőlük.

Illatuk és alakjuk is rendkívül változatos lehet

Az alaposan kikevert anyagot készítőjük leggyakrabban téglatest alakú szappanöntő ládában helyezi el, melyben megszilárdul, s abból vágja le a másfél-két centiméteres szeleteket. Ezen kívül van még sok szilikonformája is. Ezeknek köszönhetően jönnek létre a bárány, a nyúl, a pillangó, a virág és szívecske alakú szappanok, de december 6-a előtt Mikulás-formájúak is. Illatuk rendkívül változatos, amit citromfűvel, levendulával és édesnarancs illóolajjal is elérhet sok minden más mellett. Ezekből természetesen nem csak lányai kapnak, hanem a család többi tagja mellett a barátok is.

Miután híre ment, hogy mivel foglalkozik immár csaknem öt éve, a hasonló bőrbetegségekkel küszködők közül is többen felkeresték, és segítségét kérték. Nekik kipróbálásra mindig adott ajándékba néhányat, s ha beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, akkor elküldte őket egy hasonló szappanokat hivatalosan forgalmazó készítőhöz, mert neki még nem állnak rendelkezésére a szükséges engedélyek és a megfelelő műhely. Ezek megszerzése azért már szerepel a tervei között.

 

Címkék#Tárkány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!