Kajak-kenu

2022.07.12. 11:32

Történelmi magyar győzelem a világjátékok rövid körös versenyén

A rövidkörös számban a női kajakosok között Kiszli Vanda nyert, Csikós Zsóka bronzérmes a világjátékokon.

Rövid történeti ismertetővel érdemes kezdeni. A maratoni táv a kajak-kenuban nem olimpiai szám, ezért kerülhetett a világjátékok műsorára. Maga a táv hosszúsága is változott az évek során, mostanra megállapodott 21 km-nél, valójában tehát csupán fél maraton a maraton – írja a Magyar Nemzet.

Hajdanán, ha nem is a maraton, a 10 000 méter olimpiai szám volt, a magyar kajak-kenu első ötkarikás aranyérmét ezen a távon férfi kajak kettesben Fábián László és Urányi János szerezte 1956-ban. A tíz kilométer ezek után is fontos eleme volt a sportágnak, a világbajnoki programban egészen 1993-ig szerepelt. Érthetetlen döntésként akkor onnan is száműzték.

A közelmúltban, egész pontosan 2010-ben aztán a hosszú táv, immár csak 5000 méter legalább a vb-programba visszakerült, s váratlanul, helyesebben inkább érthetően nagy népszerűségnek örvend, a sportág legnagyobb alakjai rendre rajthoz állnak ebben a számban s pezsgő presztízscsatát vívnak egymással.

Innen jöhetett az ötlet, hogy a maratoni szakágban is legyen egy rövidebb műfaj, az úgynevezett rövidkörös verseny, a távot tekintve 3,4 km, amely tavaly már be is mutatkozott a maratoni vb programjában. Reméljük, hogy innen már csak egy lépés, s maratoni szakág ismét teljes jogú része lesz a kajak-kenunak.

A világjátékokra rátérve, a klasszikus 21 km-s verseny előtt hétfőn rendezték meg a 3,4 km-es versenyt – délelőtt előbb az előfutamot, délután a döntőt – az egyesült államokbeli Birminghamben. A hölgyek között két magyar, Kiszli Vanda és szabad kártyával Csikós Zsóka is indulhatott, s szép sikert értek el, előbbi győzött, utóbbi bronzérmes lett.

Kiszli Vanda tehát történelmi aranyérmet szerzett, hiszen a kajak-kenu hivatalosan most először szerepel a világjátékok műsorán.

Kiszli Vanda hatalmas tempót diktált, már a futószakaszon az élre állt, majd a vízen végleg elszakadt az üldözőitől, s nagy fölénnyel, több mint 12 másodperces előnnyel győzött. A következőképpen indokolta a taktikáját.

– Mivel Zsóka jó sprinter, tudtam, nagyon gyors a végén, ezért kellett hosszú hajrát indítanom – nyilatkozta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) stábjának döntő után. 

– Próbáltam minél gyorsabban futni, és olyan keményen evezni, amennyire csak tudtam. Meglepődtem, azt hittem, közelebb vannak a többiek, de egy pillanatig sem voltam nyugodt. Kemény verseny volt. Mindig ideges vagyok, mert tudom, hogy mindent megtettem, keményen edzettem, de a többi lány is így tesz. A hőség miatt éreztem egy kis fájdalmat, nem is tudom, hogy csináltam.

A férfiak között Noé Bálint, aki a tavalyi síkvízi vb-n győzött 5000 méteren, ötödik lett. A várakozásoknak megfelelően a dán Mads Pedersen ért elsőként célba.

Kedden tehát következik a 21 km-es igazi maraton, mindenképpen magyar esélyekkel.

Borítókép: Két magyar a dobogón, középen Kiszli Vanda, jobbra Csikós Zsóka / Magyar Kajak-Kenu Szövetség / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában