Visszatekintő

2023.01.19. 23:23

Az értékek megőrzésére fókuszált tavaly is a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság

Mentorprogram, gyerekeknek és felnőtteknek szervezett foglalkozások, képzések, táborok, táncház és vetélkedő – színes, bőséges, a tradíciók megőrzésének és továbbörökítésének jegyében szervezett eseményekkel és rendezvényekkel volt teljes a vajdasági hagyományőrzők elmúlt esztendeje. A 2022-es évi beszámolójukban a szervezők a képzéseket és azokat a témaköröket emelték ki, amelyekkel a fiatalokat bevonták a hagyományőrzés értékmentő és értéket teremtő feladatába.

Kicsik és nagyok együtt rophatták a jó hangulatú családi táncházban

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság

A korábbi évekhez hasonlóan folytatódott a Viseletkészítők továbbképzése – mentorprogram. A tanfolyamok során a résztvevők alapvető ismereteket szereztek a magyar népviseleti ruhadarabokról tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint. Az eddigi megszerzett tudásukat kamatoztatva a nyugat-bácskai Gombos viseletét dokumentáltak – írták beszámolójukban a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság munkatársai.

A Hálózatban dolgozók az elmúlt évben különös figyelmet fordítottak a legkisebb generáció megszólítására. 

Ezt szolgálta a Varázskosár – Bemutatók és interaktív foglalkozások óvodásoknak. A februártól decemberig tartó bemutatók és foglalkozások során néptáncoktatók, kézművesek és népzenészek interaktív foglalkozásokkal látogattak el óvodákba, illetve óvodások keresték fel a helyi magyar egyesületek épületében tartott különböző foglalkozásokat.

A Hogy is volt?! program résztvevőinek egy csoportja
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság


A kicsit idősebbekhez szólt a Hogy is volt?! – Bemutatók és néptáncos foglalkozások iskolásoknak sorozat. A tematikus napokon a szervezők a táncház, az ünnepek, a néprajzi bemutatók hangulatával – sok zenével, énekkel régi szokások felelevenítésével – kedveskedtek a diákoknak.

A felsőoktatást szolgálták a szabadkai Tanítóképző és Óvóképző kar gyakorlati műhelyei.

 A népművészet az oktatásban program keretében, a 2021-ben elindult népi gyermekjáték, népzene és kézműves foglalkozásokat 2022 márciusától az év végéig tartották az intézményben.

Az óvodapedagógusokat szólította meg az Útravaló 2. – népi gyermekjátékok és néptáncos mozgás – akkreditált képzés.  az óvodapedagógusokat célozta meg. Októberben Zentán tartották meg a kétnapos képzést és a jelentkező harminc óvónő 14 település 16 óvodájából, az egész Vajdaság területéről érkezett a Magyar Nemzeti Tanács segítségével.

Igazi, tartalmas családi programnak bizonyultak a Családi táncházak  – komplex néptáncos foglalkozások. E találkozók palettáján – a szülők bevonásával – közös gyermekjátékok, gyermektáncház és kézműves foglalkozások szerepeltek. A Farsangos családi táncházak három településen várták az érdeklődőket. 

Vajdasági népdalkörvezetők részére márciustól hat képzés indult. A képzéssorozat első alkalmával Kupuszina népdalanyagát, majd a Tisza mente, Doroszló, Közép-Bánát, az al-dunai székelyek, valamint a Zélity juhász család népdalanyagát is feldolgozták.

A Dúr-moll vajdasági fiatal és kezdő zenészek találkozói remek lehetőséget nyújtanak a fiatal népzenészek közös zenei élményszerzésére, a közönség és egymás előtti bemutatkozásra.

A fiatal citerások, tamburások és vonósok idén csoportos foglalkozásokon vettek rész, ahol az adott befogadó település népdalaival, jellegzetességeivel ismerkedtek meg.

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjét 2022. április 7-én 34. alkalommal rendezték Temerinben, amit a Hálózat évről évre szélesebb közönséget is megszólító koncertekkel színesít.

Horgos adott otthont az augusztusi Népi kézműves tábornak. A tábor elsődleges célja az alkotás, a népi mesterségek tudásátadása, az alapok elsajátítása és a meglévő tudás bővítése volt. 

A kézműves táboroknak is nagy volt a sikere
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság

A Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság munkatársai az esztendőt az évzáró kézműves kiállítással búcsúztatták, amelynek megnyitóján átadták a tanúsítványokat a képzéseket sikeresen teljesítő hallgatóknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában