Évforduló

2020.01.26. 17:46

Ady Endre-szobrot avattak Zilahon (fotók)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ünnepi beszédében a maiak kortársának nevezte a 101 éve elhunyt költőóriást.

Zilah, 2020. január 26. Seres Dénes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szilágy megyei parlamenti képviselője, Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője, Mile Lajos kolozsvári főkonzul (takarásban), Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke, Ioan Pintea, a Beszterce-Naszód Megyei Könyvtár igazgatója, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Bogya Anna, a Szilágy Megyei Ifjúsági Tanács elnöke és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere (körben b-j) leleplezi Ady Endre költő szobrát Zilahon 2020. január 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Zilah központjában vasárnap felavatták Ady Endre egész alakos szobrát.

A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady Endre egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskolájára néz. Le lehet ülni melléje.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ünnepi beszédében a maiak kortársának nevezte a 101 éve elhunyt költőóriást. Hozzátette: költészetét ma is maradéktalanul értjük, nem kell lábjegyzet hozzá. Úgy vélte, ez azért van, mert a ma embere Ady nyelvét beszéli.

A politikus a költőtől idézte Ady Endre zilahi kötődését:

Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendőnek minden perce determináló perc volt. Minden perce végzetesen szabogatta ki utamat.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond Ady Endre költő szobrának felavatásán Zilahon 2020. január 26-án
Fotó: Kiss Gábor / MTI

Úgy vélte: mindezek mellett Ady Endre azért is megérdemli, hogy egész alakos szobra legyen Zilahon, mert az elsők között ismerte fel Erdély jelentőségét és különlegességét a magyar történelemben. Akkor foglalta össze annak lényegét, amikor a transzilvanizmus huszadik századi újrafogalmazása még nem történt meg. Így szerinte a szoboravatással az erdélyi gondolat egyik szülőatyja előtt is tiszteleg az utókor.

Kelemen Hunor megemlítette:

a szoborállítást a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács kezdeményezte, és a megyei RMDSZ-szervezet karolta fel.

Résztvevők Ady Endre költő szobrának felavatásán Zilahon 2020. január 26-án
Fotó: Kiss Gábor / MTI

A szobor a magyar kormány és a Communitas Alapítvány finanszírozásával valósult meg. Megjegyezte: a kompozíció arra is alkalmas, hogy szelfik készüljenek a költővel.

A szoboravatásra összegyűlt több száz fős tömeg a rendezvény végén együtt mondta el Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című versének egy részletét.

Ady Endre egész alakos szobra a zilahi városházával és az egykori Wesselényi Református Kollégiummal szemközt egy kis parkban, a Fadrusz János által készített Wesselényi Miklós-szobor közelében kapott helyet.

Ady Endre költő szobra Zilahon a felavatás előtti napon, 2020. január 25-én
Fotó: Kiss Gábor / MTI

Ady Endre 1892-től volt a zilahi református kollégium diákja, ahol 1896 júniusában jelesre érettségizett. Itt írta első verseit is.

Egykori iskolája visszaszolgáltatásáért közel két évtizede pereskedik a református egyház. Októberben a Kolozsvári Táblabíróság elrendelte a per elölről kezdését. Az iskola előtt Ady Endre mellszobra áll.

Borítókép: Seres Dénes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szilágy megyei parlamenti képviselője, Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselője, Mile Lajos kolozsvári fokonzul (takarásban), Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke, Ioan Pintea, a Beszterce-Naszód Megyei Könyvtár igazgatója, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Bogya Anna, a Szilágy Megyei Ifjúsági Tanács elnöke és Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere (körben b-j) leleplezi Ady Endre költő szobrát Zilahon 2020. január 26-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!