A Kárpát-medencei művészvilág is csatlakozik az aláírásgyűjtéshez

Az egész magyar művészvilág megmozdulni látszik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése érdekében. A nemzeti régiók létjogosultságáért folyó civil küzdelem ügyével rokonszenvezve egyre több művész teszi ki a kezdeményezés emblémáját a közösségi profilján látható képére.

Forrás: Youtube

Egyre több, az elcsatolt területeken élő és alkotó művész, zenész is támogatja a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezést.

Többek között a felvidéki KerecseN zenekar, a kárpátaljai Ivaskovics József és a Credo zenekar, a székelyföldi Kilyén Ilka színművész, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.

Ön is csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

„Úgy gondolom: ahhoz, hogy a kontinens meg tudja őrizni a valós európai értékeit, értékrendjét, fent kell tartani a nemzeti régiókat. Ugyanis Európa valódi sokszínűségét csak ez garantálja” – mondta kérdésünkre Varga Zsolti. A felvidéki KerecseN zenekar frontembere szerint ugyanis a történelem során egyetlen uniformizálásra törekvő európai kísérlet sem járt eredménnyel, a következményei azonban katasztrofálisak voltak.

„Gondolhatunk itt a napóleoni háborúkra, az 1. és a 2. világháborúra, a kommunizmusra” – sorolta a példákat a zenész, aki úgy látja, hogy manapság is egy ilyen kísérlet folyik, a kis és nagy népek helyett „egy identitástudat nélküli lakosságot szeretnének létrehozni, mellyel gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, illetve tetetni.” Pedig az a fajta, napi szinten sulykolt multikulturális rendszer a gyakorlatban életképtelen, hiszen

„Európa alaphelyzetben multikulturális, mivel Isten tudja hány különböző nemzet alkotja. A több ezer éves európai berendezkedés alapjai rongálódnak. A magyarság és a székelység viszont éppen olyan szerves része az európai kultúrának, mint bármelyik más európai nemzet.

Ezért aztán szerintem nem csupán egy székely, vagy magyar nemzeti öncélú kezdeményezésről van szó” – fogalmazott Varga Zsolti, aki szerint „az Európát globalizáló, uniformizáló törekvéseknek csak a nemzeti öntudattal rendelkező kis, közepes és nagy nemzetek tudnak gátat szabni, ehhez pedig elengedhetetlen a nemzeti régiók kialakítása”.

Az énekes szerint egyébként korántsem elvetendő, ha a művészek csatlakoznak egy-egy közéleti akcióhoz, hiszen szerinte „a kultúra, a közélet és a politika mindig is kapcsolódott egymáshoz”.

S ha a liberális beállítottságú művészvilág soha nem rejteti véka alá politikai meggyőződését, a nemzeti érzelműek miért ne tennék meg ugyanezt. Igaz, a példák azt mutatják, hogy az előbbi meggyőződéshez közel állók sokkal könnyebben érvényesülnek

– fejtette ki példákat is hozva a zenész.

Mi néhány évvel ezelőtt a saját bőrünkön tapasztaltuk ezt a jelenséget, amikor megírtuk a Vajon mit szól ehhez Brüsszel című dalunkat. Semmiféle pártpolitikai töltete nem volt a dalnak, mindössze tényeket közöltünk a szövegben. Például azt, hogy „magyarul beszélek, és bőröm is fehér”. A balliberális médiánál már ez az egy sor kiverte a biztosítékot, kaptuk az ívet rendesen. Pedig csak egy egyszerű ténymegállapításról van szó – fogalmazott a művész.

Az énekelt versek műfajában évtizedek óta jelen lévő Credo együttes zeneszerzője Ivaskovics József Facebook-profilképét keretezte a polgári kezdeményezés szimbólumaival.

Mindezt természetesen annak jeléül teszi, hogy egyetért a kezdeményezés céljaival, támogatja az aláírási kampányt és ismerőseit, követőit is erre ösztönzi.

Ugyanezt tette Kilyén Ilka a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Mikó társulatának művésze, vagy Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ igazgatója, és még sokan mások.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Borítókép: Varga Zsolti, a KerecseN frontembere

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!