Álomdramaturgia

2018.04.17. 12:03

Csukás István művéből készült mesejátékot mutat be a Zichy Szín-Műhely

Az író olyan karaktereket formált, amelyek mindenhol a tisztesség, a becsület, az emberség, a szeretet mérvadó figurái.

Fotós: Mónus Márton

Fotós: Mónus Márton

Csukás István művéből készült zenés mesejátékot mutat be Utazás a szempillám mögött címmel a Zichy Szín-Műhely május 10-én a budapesti Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban.

A Zichy Szín-Műhely Csukás István 40 éve írt, a fővárosban még sohasem játszott regényének új színpadi feldolgozását tűzi műsorra – olvasható a szervezők közleményében.

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakjának, Csukás Istvánnak egy kevésbé ismert zenés mesejátékát az író szakmai támogatásával állítják színpadra, hogy az ifjúság megismerje a Mirr-Murr, a Pom Pom meséi vagy a Süsü, a sárkány mesefiguráit teremtő szerző világát.

A közleményben Csukás Istvánt idézik, aki szerint

a gyerekközönség hálásabb és érzékenyebb, mint a felnőtt, bár sokkal nagyobbat lehet bukni is, hiszen a gyerek kiköpi azt, amit nem szeret.

A közleményben Dolmány Attila rendezőt is idézik, aki elmondta, hogy az álomdramaturgiára épülő különleges mesejáték minden generáció gyermeki énjéhez szól. Csukás István olyan karaktereket formált, amelyek mindenhol a tisztesség, a becsület, az emberség, a szeretet mérvadó figurái. Ezért is választottam ezt a réginek tűnő, de a mai napig aktuális mesét újra, modernebb kivitelezésben, de régi értékek megtartásával. Szeretném megmutatni a mese örök, halhatatlan erejét – fogalmazott.

A mesejáték egy magányos kisfiúról, Lackóról szól, aki elgurult üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az üveggolyó álmában is gurul, és Lackó a keresése közben sok mindennel találkozik. Álmában különös lények szólítják meg, szobája tárgyai szokatlan alakot öltenek, nyílnak, dőlnek, felemelkednek, átlátszanak. Végül a megtalált üveggolyó örök barátokat szerez, akik ugyan csak az álomban elérhetők, de

létezésük a valóságot teszik elviselhetőbbé,

teljesebb emberré formálva a kisfiút – olvasható a darab ismertetőjében.

A főbb szerepeket kettős szereposztásban Bacsa Ildikó és Gosztola Adél, valamint Tarján Péter, Maday Gábor, Koltai Vivien, Makofka Blanka és Bartus Marcell játssza, a főszerepet pedig Rubóczki Márkó alakítja. A jelmeztervező Papp Janó, a zeneszerző Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

A Zichy Szín-Műhely lelkes fiatal művészek összefogásával létrejött összművészeti alkotóműhelyként működik. Feladatuknak tekintik, hogy a jövő nemzedékét nyitottá tegyék a művészetek, a színház és a magyar irodalom iránt. Utazó színházként az egész Kárpát-medencében jelen vannak.

Az alkotóműhely Arany Balladák másképp című produkcióját A színház az iskolákba megy elnevezésű programsorozat keretében eddig számos iskolában és művelődési házban bemutatta, Díszítők címmel pedig kortárs darabot is színpadra állítottak. A színműhely bemutatóihoz az Emmi és az NKA által kiírt pályázatokból nyert támogatást.

Borítókép: Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze mesejátéka, a Gombóc Artúr, a nagy utazó századik előadása utáni ünnepségen a budapesti Játékszínben 2018. április 15-én. A Szitha Miklós zeneszerzővel közös darab jubileumi bemutatója után köszöntötték a művészt, aki a napokban ünnepelte 82. születésnapját. Jobbról az idén 40 éves Süsü, a sárkány, balról Gombóc Artúr.

MTI Fotó: Mónus Márton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!