folklór

2017.08.08. 15:40

Tajvani táncosok is érkeznek Nyíregyházára

Hét ország tizenegy együttese vesz részt a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amelyet augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Nyíregyházán.

Magyarországot a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese képviseli, Romániából pedig a zilahi Terbete Néptáncegyüttes érkezik a nyírségi megyeszékhely fesztiváljára – sorolta a fellépőket Demarcsek György fesztiváligazgató, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

Mint elmondta, a fesztivál célja, hogy nemzetközileg minél ismertebbé tegyék a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhelyt, valamint bemutatkozási lehetőséget kapjanak és tapasztalatokat szerezzenek az együttesek utánpótlását jelentő fiatalok.

A fesztivált huszonegy éve rendezik meg, 1996-tól 2009-ig hét alkalommal tartották meg két-három évenként az önkormányzat támogatásával, majd hosszabb szünet következett egészen 2017-ig, amikor ismét a helyhatóság kiemelt segítségével tartják meg a nagyszabású folklóreseményt.

Az idei fesztiválon tizenegy helyszínen huszonhat programot tartanak, a rendezvényre összesen több mint húsz művészeti csoport négyszáz táncosa, zenésze és énekese érkezik a néptánc, a népzene és a világzene területéről. A szakmai programban Horvátországot a djakovói Tena Táncegyüttes képviseli, Olaszországból Matelica város táncegyüttese érkezik, az oroszországi Novoszibirszkből a Szibériai Motívumok Táncegyüttes fogadta el a szervezők meghívását, de a portugál Coimbrai Egyetem Folklórcsoportja és a tajvani Kínai Művészetek Táncegyüttes egyaránt színpadra lép majd Nyíregyházán.

Ulrich Attila alpolgármester közölte, Nyíregyházán nagy hagyománya van a néptáncnak, a Szabolcs Néptáncegyüttes nemrégiben ünnepelte fennállásának 60., a Nyírség Táncegyüttes pedig 40. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!