Önvezető technológia

2023.10.30. 11:38

Húszmilliárd forintos beruházást hoz Magyarországra az autóipari Stellantis

Mintegy 20 milliárd forintot fektet a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis az általa tavaly megvásárolt magyar start-upba, az önvezető technológiával foglalkozó aiMotive Informatikai Kft.-be; a beruházást a magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

MW

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a világ egyik legnagyobb autóipari konglomerátuma, a Stellantis mintegy 20 milliárd forintos magyarországi beruházása bejelentésén Budapesten, a SmartSpace rendezvénytermében 2023. október 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar Levente elmondta: a Stellantis, amelyhez tizennégy autómárka tartozik, Magyarországot választotta az önvezető technológia és a villamosítás központjául.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország (.) szűk 20 év alatt a világ egyik vezető autóipari hatalmává vált

– mondta, hozzátéve, hogy az autóipari termelés alapján az első 20 állam között van az ország.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az autóiparon belül a jövőt az automatizált vezetési és a zöld technológiák képviselik, ezért jó hír, hogy Magyarország például az akkumulátorgyártásban a világon a negyedik helyen van, de hamarosan – Kína után – a második helyre kerülhet.

Arról is beszélt, hogy a kormány ezzel a beruházással tovább javítaná globális pozícióját az autógyártásban, amely az egyik legfontosabb pillére a nemzetgazdaságnak.

Magyar Levente felidézte, hogy az aiMotive Informatikai Kft.-t 2015-ben alapította néhány magyar fiatal, a Stellantis pedig a felvásárlás után úgy döntött, hogy megtartja a software-cég magyar vezetését.

A rendezvényen Heiko Schilling, a Stellantis szoftver- és mesterséges intelligencia fejlesztési alelnöke elmondta, hogy 2026-ra az aiMotive fejlesztései bekerülhetnek a Stellantis alá tartozó 14 márka autóiba.

A budapesti cégnél párhuzamosan dolgoznak az önvezető technológián és a jármű villamosításon – tette hozzá. Az aiMotive több mint 200 embert foglalkoztat, ezt a létszámot egyelőre 40-nel emelik.

A vezető megjegyezte, hogy Magyarországon az 1990-es években voltaképpen nem létezett járműipar, most pedig több mint 150 ezren dolgoznak ezen a területen, ami komoly teljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában