Befektetés

2023.07.06. 18:29

Menczer Tamás: minél több logisztikai vállalkozás van nemzeti tulajdonban, annál erősebb az ország

A Trans-Sped logisztikai vállalat új, 5100 négyzetméteres raktárkomplexumának bemutatóján az államtitkár azt mondta, a logisztikai szektor mintegy 300 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és tavaly 300 millió tonna áru szállítását végezték el.

MW

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Trans-Sped logisztikai vállalat új, 5100 négyzetméteres raktárkomplexumának bemutatóján Debrecenben 2023. július 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Minél több logisztikai vállalkozás van nemzeti tulajdonban, annál erősebb az ország - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Menczer Tamás a Trans-Sped logisztikai vállalat új, 5100 négyzetméteres raktárkomplexumának bemutatóján azt mondta, a logisztikai szektor mintegy 300 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és tavaly 300 millió tonna áru szállítását végezték el.

A szektor termelési értéke 2022-ben 50 százalékkal nőtt, meghaladta az 5500 milliárd forintot - tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás példaértékűnek nevezte a debreceni székhelyű Trans-Sped családi vállalkozást, amely 33 éve alakult, 900 embert foglalkoztat, és tavalyi árbevétele megközelítette a 33 milliárd forintot.

Bejelentette: a céggel történt megállapodás értelmében a Trans-Sped 2017-2023 között hat új logisztikai központot hoz létre, hármat Debrecenben, egyet-egyet Nagytarcsán, Környén és Tatán.

A teljes beruházási érték megközelíti a nyolcmilliárd forintot, amivel 270 új munkahelyet teremtenek. A fejlesztéshez a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás kitért arra, hogy a KKM 2014 óta külgazdasági fókuszú külpolitikát folytat, és Magyarország egyre népszerűbb befektetési célközpont a külföldi befektetőknek.

A politikus ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy Magyarországon egész Európában egyedülálló a politikai stabilitás és a gazdasági stabilitás. Utóbbiban az alacsony adók és a jó infrastruktúra mellett kiemelkedő szempont a magyar emberek szorgalma, tehetsége - hangsúlyozta.

Hozzátette: a munka eredménye, hogy tavaly 6,5 milliárd euró, mintegy 2600 milliárd forint magyarországi beruházásról született döntés; a beruházások 48 százaléka Keletről, 42 százaléka Nyugatról érkezik, 10 százalék pedig magyar fejlesztés, ami jelzi a beruházások kiegyensúlyozottságát.

Jelezte azt is, hogy az elmúlt négy évben a legtöbb beruházási érték, a legtöbb pénz Dél-Koreából, illetve Kínából jött, miközben mind a négy évben Németország valósította meg a legtöbb beruházást az országban.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Menczer Tamás azt mondta, ebben a helyzetben a legfontosabb feladat az elért eredményeink megvédése, amihez ugyancsak beruházások kellenek.

Különösen fontosnak tartotta Debrecenben elmondani, "ne higgyenek azoknak, akik a beruházások ellen beszélnek", mert akik ezt teszik "minden esetben a magyar emberek érdekei ellen beszélnek, az ország érdekei ellen beszélnek".

Menczer Tamás szerint ezek "pontosan ugyanazok az emberek, akik a migrációval a biztonság ellen beszéltek, a Covidnál az oltás ellen beszéltek, a háborúnál a béke ellen beszélnek, és a beruházásoknál is a beruházások ellen beszélnek - minden esetben a magyar érdek ellen. Ne higgyenek ezeknek az embereknek, (...) ki fog derülni, hogy nincs igazuk!" - hangoztatta.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben "felkavarták az állóvizet" a város gazdaságában, és ehhez az olyan sikeres vállalkozások is hozzájárultak, mint a Trans-Sped logisztikai vállalat.

Külön szólt az elmúlt nyolc év fejlesztéseiről, amióta 12,5 milliárd euró beruházással 16 ezer új munkahely jött létre, az ipari parkok területét pedig 2014 óta 150 hektárról 1500 hektárra növelték.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte az 1990-es évek elejét, amikor még Debrecenből Budapestre eljutni is "logisztikai kihívást" jelentett. Ekkor szervezték a városban az Elérhetőség-konferenciákat, amelyeknek a fő kezdeményezője Fülöp Zsolt, a Trans-Sped cégcsoport alapító tulajdonosa volt, aki azóta az ország egyik legjelentősebb szállítmányozási-logisztikai vállalkozását építette fel - méltatta a politikus.

Fülöp Zsolt a siker egyik forrásának a szállítmányozást igénybe vevő cégekkel a partneri kapcsolatokat és a korszerű logisztikai háttér biztosítását nevezte. Hozzátette: a cégükben sikeresen megtörtént a generációváltás, mindkét fia vezető beosztásban viszi tovább a feladatokat.

A cégvezető bejelentette: a Logicon Invest Magyarország Kft.-vel együttműködve a piacon egyedülálló göngyöleg- és ládatisztítási szolgáltatást is bevezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában