Üzemátadó

2023.06.30. 11:08

Szijjártó Péter: már az idei első félévben megdőlt a beruházási rekord Magyarországon (videó)

Már az idei első hat hónapban több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében, így jó esély van a 2022-es adatok duplázására – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyírbátorban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Unilever Magyarország Kft. üzemátadásán Nyírbátorban 2023. június 30-án

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Unilever Magyarország Kft. üzemátadásán arról számolt be, hogy

23 milliárd forint értékű beruházással bővítik a tisztítószer-üzem kapacitását, és nyolcvan új munkahelyet hoznak létre, miközben az utóbbi években komoly kihívásokkal kellett szembenézni, miután rövid időn belül kétszer is teljesen is a feje tetejére állt a világgazdaság.

„Európa egésze szenved az ukrajnai háborútól, egész Európa fizeti a háború árát, az egeket verő infláció, az energiaárak, a növekedő élelmiszerárak képében” – jelentette ki.

Ez akkor is így van, hogyha az európai embereket semmilyen felelősség nem terheli a háború miatt – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy a negatív kihatások a közvetlen szomszédban a legsúlyosabbak, ahogy az eszkaláció kockázata is itt a legsúlyosabb.

„Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a világgazdaságnak a fekete éveit éljük. Ezt mutatja az a tény is, hogy Európában a tavalyi esztendőben 15 százalékkal estek vissza a zöldmezős beruházások, és azt is látni kell, hogy mindaddig, amíg tart a háború, addig ez a bizonytalan, mindenki számára rossz gazdasági környezet is fenn fog maradni” – fogalmazott.

Szijjártó Péter ennek ellenére hatalmas teljesítménynek nevezte, hogy a magyar gazdaság „nemcsak talpon tudott maradni az elmúlt években, hanem sorra döntött meg fontos rekordokat”.

Hangsúlyozta, hogy „mesterhármast” sikerült elérni, a beruházások, a foglalkoztatottság és az exportteljesítmény csúcsát is megdöntötték.

„Az is világos, hogy a gazdasági teljesítmény alapját a beruházások adják, hiszen a beruházások teremtenek munkahelyeket, a munkahelyeken lesz munka, a munkából pedig lesz gazdasági teljesítmény” – szögezte le.

„A beruházások és az export folyamatosan húzzák egymást, a beruházások és az export folyamatosan erősítik egymást, s újabb és újabb rekordok elérésére tesznek minket képessé” – tette hozzá.

A miniszer jó hírnek nevezte, hogy már az idei első félévben megdőlt a beruházási rekord, már az első hat hónapban több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében, így jó esély van a 2022-es adatok duplázására.

Kifejtette, eközben hazánk exportteljesítménye is 10 százalék feletti növekedést mutatott az év első harmadában, így az újabb rekordra is jó esély van.

„Mindezt úgy sikerült elérnünk, (...) hogy közben egy rendkívül éles nemzetközi versenyben kell helytállnunk, mert nemcsak mi vettük észre, hogy a beruházások jelentik a gazdasági teljesítmény alapját, hanem mindenki, ezért aztán mindenki versenyez a beruházásokért” – fogalmazott.

„Legyen bármilyen stabil is egy politikai rendszer, legyenek bármilyen alacsonyak is az adók, legyen bármilyen fejlett is az infrastruktúra, hogyha az ott dolgozók képességei, szorgalma, kreativitása nem győzné meg a tulajdonosokat, akkor egészen biztosan nem ezt a beruházási helyszínt választották volna” – közölte.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Unilever Magyarország Kft. üzemátadó ünnepségén Nyírbátorban 2023. június 30-án
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

Az Unilever Magyarország Kft. pénteki közleménye szerint a második ütemben felépült automatizált magasraktár befejezésével elkészült a nyírbátori háztartásvegyipari üzem több mint 60 millió eurós (mintegy 23 milliárd forintos), teljes egészében saját erőből megvalósított beruházása. Az invesztíciónak köszönhetően az éves termelési kapacitás 300 millió tonnáról 500 millióra emelkedett, a telephely pedig a brit-holland anyavállalat egyik leghatékonyabb, legkorszerűbb európai gyárává vált, ahol további jelentős kapacitásfejlesztésre, illetve új gyáregységek felépítésére is rendelkezésre áll a megfelelő terület.

A második ütemben egy rakodóépület és egy korszerű, teljesen automatizált, 8000 négyzetméteres, 32 méter belmagasságú készáru-magasraktár épült fel. Ez a beruházás egészítette ki a másfél évvel ezelőtt átadott első ütemet, amelynek során elkészült egy 11 400 négyzetméteres csomagoló csarnok, és üzembe helyeztek két új gyártósort is.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Unilever Magyarország Kft. 2022-ben 122,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el a 2021-es 99,4 milliárd forint után, az adózott eredménye a 2021-es 2,88 milliárd forintról 2022-ben 3,8 milliárd forintra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában