Idegenforgalom

2023.06.28. 15:47

Regionális összefogással erősítenék a borsodi turizmust

Budapestnek szerepe lehet abban, hogy az ország kevésbé látogatott területeire is eljussanak a turisták, ugyanakkor a régiók közötti idegenforgalmat mindkét irányban erősíteni kell. Egy nemrég lezajlott rendezvényen a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület összefogásának eredményeként miskolci turisztikai szolgáltatók és budapesti turisztikai cégek mutatkozhattak be egymásnak – derül ki a BKIK közleményéből.

MW

A miskolctapolcai Barlangfürdő az év elején nyílt meg ismét

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Covid-járványt követően az idegenforgalom lassan épül vissza, az egyes területeken eltérő intenzitással. Miközben Budapesten és a közép-magyarországi régióban a forgalom folyamatosan élénkül, addig az észak-keleti régióba még mindig kevés turista érkezik.

A KSH adatai szerint áprilisban a külföldi vendégforgalom erősödése miatt az egy évvel azelőttihez képest 1,2 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, azonban az Észak-Alföldön és a Tisza-tónál továbbra is visszaesés mutatkozott.

A régiók közötti kölcsönös együttműködést célozta június 22-én a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület által szervezett fórum, ahol miskolci turisztikai szolgáltatók találkozhattak budapesti turisztikai cégekkel: többek között rendezvényszervezőkkel, utazásszervezőkkel, idegenvezetőkkel.

A rendezvényen, amelynek házigazdái a BKIK és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) voltak, Miskolcról elsősorban szállodák, éttermek, rendezvényhelyszínek, borospincék és olyan intézmények képviselői mutatkoztak be, mint a Bükki Nemzeti Park vagy a Miskolcon is jelenlévő Rejtélyek Háza.

A regionális összefogás keretében a főváros abban tudja támogatni a vidéki régiókat, hogy a Magyarországra érkező turisták a kevésbé látogatott térségekbe is eljussanak. Budapest ugyanakkor profitál is az együttműködésből az által, hogy a vidéki régiók segítenek erősíteni a fővárosba irányuló belföldi idegenforgalmat

– mondta Csókay Ákos, a BKIK főtitkára, aki két jó gyakorlatot is említett a térségek turisztikai vonzerejének fejlesztésére. 

A BKIK által alapított Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsmentje a városon belüli kisebb kereskedelmi és kulturális városegységeket hangolja össze, a Hungary Card kedvezménykártya rendszere pedig a belföldi utazók számára lehet vonzó.

A Zsófia kilátó, amely 2022-ben az Év Kilátója címet is elnyerte. Lillafüred első kilátója több mint 120 évvel ezelőtt készült el
Fotó: Branstetter Sándor / Forrás: MTI

A célunk nem más, mint Miskolcra hozni a lehető legnagyobb üzleti rendezvényeket, konferenciákat, tréningeket, csapatépítő programokat, és megtölteni a szállodákat, éttermeket. Ennek előfeltétele, hogy a miskolci és a budapesti vállalkozások, vagyis a fővárosi kereslet és kínálat egymásra találjon. Ezek a fórumok nagy segítséget nyújtanak az üzleti kapcsolatok építéséhez, és ezáltal az idegenforgalom növeléséhez

– jelentette ki Szendrei Mihály, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke.

A rendezvény második felében a jelenlévő miskolci és budapesti vállalkozások „rapid randijára” is sor került, ahol röviden bemutathatták egymásnak szolgáltatásaikat, és vázolhatták, hogy az egyes szereplőknek milyen partnerségre volna szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában