Gazdaság

2011.10.06. 06:46

Nehéz volt a szárazság után a repcevetés

A teljes mezőgazdasági géparzenál a határban teljesít „szolgálatot”. Ekék hasítják a tarlót, vetőgép járja a földeket, a kukoricában kombájn dübörög...

P. J.

A gabonaföldeken már szinte mindenhol végeztek a tarlóhántással, annak lezárásával. Az idei aszály közeli helyzetet miatt is fontos, hogy az őszi művelést megfelelő minőségben és időben végezzék el a gazdák. A termelők tudják, a szántással felhozott mélyebb rétegek nedvesség tartalma hamar veszendőbe megy, ha nem munkálják el jól a barázdákat.

A hosszan tartó szárazság miatt a repcevetés talaj-előkészítése nagyon nehéz volt. Az ekét és a középmély lazítót nem lehet használni, nem „vette be” a talaj. Pedig idén mintegy 400 hektárral nagyobb lett a repce vetésterülete megyénkben. Sok helyen az elvetett mag ugyan kicsírázott, de csapadék híján el is száradt, csökkentve az optimális tőszámot.

Szűkebb hazánkban csaknem 33 ezer hektárnyi a tengeri. A kultúrában éppen a száraz időjárás miatt jól értek a csövek. A szemek nedvességtartalma átlagosan 25-35 százalék. A kukorica felvásárlási ára tonnánként 50-52 ezer forint között alakul.

Napraforgó területeink meghaladják a 10 ezer hektárt, a betakarítás bármelyik pillanatban befejeződhet. Mivel már augusztus végén, szeptember elején kijutatták az állományra az érésgyorsító szereket. A kaszat nedvességtartalma átlagosan 18 százalék, a tányéré 28. A gazdák elégedettek a terméssel, a megyei átlag meghaladja a 2 és fél tonnát. A napraforgó átvételi ára 107 ezer Ft. A tarlók tárcsázásakor a munkagépek nem tudnak egyenletesen és kellő mélységben dolgozni. A felszakított hantokat még rögtörő hengerrel is el kell dolgozni, hogy normális képet mutassanak a táblák.

Elkezdték a 840 hektárnyi cukorrépa felszedését. Ütemezését a feldolgozóval kötött szerződés befolyásolja. Eddig több mint 200 ha-ról került le a termény, 6 tonnás hozammal. A cukortartalom 17 százalék körüli. A burgonya  már tárolókba került mind a 400 ha-ról.

Az őszi kalászosok magágy-előkészítéséhez jelentősebb csapadék kellene, hogy megfelelő minőségű munkát lehessen végezni.

Az őszi vetési munkák állása megyénkben

Növény

Vetési szándék (ha)

Teljesítés (ha)

Őszi káposztarepce

5.418

5.299

Őszi árpa

3.648

835

Őszi búza

31.155

100

Rozs

577

10

Triticale

1.577

0

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!