Gazdaság

2009.04.15. 15:44

Nem érinti az ÁSZ-jelentés a tatai laktanyát

Üzemanyaghiány miatt gyakorlatok maradtak el, feleslegesen újítottak fel lőtereket, a létszámcsökkentés miatt kevés tapasztalt tiszt maradt az egységeknél az Állami Számvevőszék vizsgálati jelentése szerint. A tatai Klapka György Lövészdandár parancsnokát, Huszti András dandártábornokot kérdeztük ezzel kapcsolatban.

P. P.

– Az általános megállapítások mennyiben érintik önöket?
– Semennyire. Sem üzemanyag-, sem más miatt nem maradt el egyetlen gyakorlatunk sem, s nagy valószínűség szerint az idén sem fog. Kiképzéseinket tervszerűen tudjuk végrehajtani, s új feladatok megoldására is bármikor képesek vagyunk. Legközelebb Várpalota vagy Ercsi térségében lesz nagyobb gyakorlat, de addig is tartunk lövészeteket a szomódi lőtéren.

– A tapasztalt tisztek aránya milyen?
– Igaz, hogy többen elmentek az utóbbi időben, de szerencsére maradtak elegen. Inkább az okoz némi gondot nálunk, hogy fiatal tisztből van jóval kevesebb, mint amennyi ideális lenne. Bízom benne, hogy hamarosan kedvező változás lesz ezen a téren is.

– S mi a helyzet az ÁSZ által feleslegesnek minősített felújításokkal?
– Ami pénzt mi erre a célra elköltöttünk, az nem hogy felesleges nem volt, de még elégnek sem mondanám. Szerény számítások szerint is még legalább négymilliárdra lenne szükségünk, hogy az évek óta folyamatosan romló állapotú, úgynevezett kupolaépületet rendbe tudjuk hozatni, amire nem lenne elegendő egymilliárd, s akkor még nem is beszéltem a telephelyek, a lőtér és a legénységi épületek ugyancsak szükségszerű felújításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!