Labdarúgó-világbajnokság

2022.12.17. 18:19

Marokkó legyőzésével Horvátország a bronzérmes

A négy évvel ezelőtti ezüst után ezúttal bronzérmet nyert Zlatko Dalic válogatottja.

Kun Attila

Joggal ünnepelhettek a horvátok

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Bozoglu

Labdarúgó-világbajnokság, Katar, bronzmérkőzés
Horvátország–Marokkó 2-1 (2-1)
Al-Rajján, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44137 néző, vezette: al-Dzsasszim (al-Marri, al-Makalé - katariak).
Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Majer (Pasalic, 66.), Kramaric (Vlasic 61.), Orsic (Jakic 90+5.) – Livaja (Petkovic, 66.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Marokkó: Bunu – Hakimi, Dari (Benun, 64.), el-Jamik (Amallah, 66.), Attijat Allah – Amrabat, Szabiri (Sair, a félidőben), el-Kannusz (Unahi, 56.) – Zijes, en-Nesziri, Bufal (Zaruri, 64.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi.
Gólszerző: Gvardiol (7.), Orsic (42.) ill. Dari (9.).

A 4. percben majdnem vezetést szerzett Horvátország, nem is lett volna akármilyen gól: a világbajnokság egyik legjobb kapusának számító Bunu keresztbe akart passzolni a saját kapuja előtt, de rosszul találta el a labdát, amely majdnem a hálóban kötött ki. Szöglet lett a vége... A 7. percben már nem volt mese, szép figurával szereztek vezetést a horvátok: Majer a tizenhatoson belülre ívelt szabadrúgását Perisic visszafejelte, az érkező Gvardiol pedig ugyancsak fejjel talált a kapu jobb oldalába (1-0). Két percig tartott csak a horvátok előnye, Zijes jobbról érkező szabadrúgása után Majer csúsztatta rosszul középre a labdát, az előre húzódó Dari pedig a kapuba fejlte azt (1-1). Ezt követően a horvátok vették át az irányítást, majd a félidő derekától már az afrikai csapat volt jobb. Az élvezetes első félidő horvát góllal zárult, Orsic tekert nagyszerű mozdulattal balról a marokkói kapu bal oldalába a 42. percben (2-1).

A második félidő is horvát helyzettel kezdődött, a 47. percben Orsic jól eltalált lövése pattant éppen csak mellé el-Jamikról. A továbbiakban küzdöttek ugyan a marokkóiak, de nem tudtak igazán komoly helyzetet kidolgozni. A félidő közepére már kijött az egész vb fáradtsága a csapatokon, több játékost is le kellett cserélni különböző sérülések miatt. A 74. percben Gvardiol nyilvánvaló buktatásáért nem kapott tizenegyest Horvátország, egy perccel később Hakimi közeli lövését blokkolta Modric, majd a marokkói jobbhátvéd fellökéséért sem járt büntető.  A 87. percben Kovacic játszotta tisztára magát, de hét méterről, ziccerben nem találta el a kaput, pedig eldönthette volna a mérkőzést. A 96. percben, fél perccel a ráadás vége előtt en-Nesziri még fejjel egyenlíthetett volna, de labdája a kapu fölé szállt, Horvátország pedig győzött és megszerezte a bronzérmet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!