brokkoliágyú

2018.08.24. 17:38

Bevezetik a vega kosztot a finn sorkatonáknál

Igaz, csak heti kétszer, de a finn védelmi miniszter szerint már ez is épp elég abszurd.

Nem tetszik a finn védelmi miniszternek a hadsereg új rendelkezése, miszerint ősztől hetente kétszer vegetáriánus kosztot kapnak a sorkatonák. A sorkatonákat képviselő országos bizottság tavaly azt javasolta, hogy heti egy teljesen vegetáriánus napot tartsanak a seregben.

„Egy régi mondás szerint a hadsereg a hasával menetel. Nincs olyan hadsereg, amely jól tudna harcolni lencselevessel és karfiolturmixszal a gyomrában”

- jelentette ki Jussi Niinisto, a finn védelmi miniszter. A tárcavezető idézte a statisztikát, ami szerint a sorkatonáknak mindössze 0,5 százaléka örülne egy teljesen vegetáriánus étrendnek. A hadsereg adatai szerint a 20 ezer sorkatonából csupán 88 teljesen vegetáriánus.

Niinisto a YLE finn közszolgálati televízióban elmondta, hogy előzetesen nem tájékoztatták őt a várható változásról, úgy tűnik számára, hogy „ideológiai döntésről” van szó, és az ügyben felülvizsgálatot rendel el. Mint mondta:

attól tart, a katonák a szabadidejüket arra használják majd, hogy pizzát vegyenek a kantin zöldségmenüje helyett.

A finn hadsereg illetékesei hangsúlyozták, hogy a vegetáriánus étel egészséges, és kisebb hatása van a klímára. Emellett ha ebédre vegetáriánus kosztot kapnak a katonák, vacsorára húst is választhatnak – tették hozzá.

„Már sok iskolában hetente egyszer csak vegetáriánus ételt kapnak ebédre a gyerekek” – mutatott rá Petri Hoffren, a hadsereg élelmiszerbeszállítójának egyik vezetője.

Finnországban minden férfinak egyéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie.

Borítókép: Shutterstock / Ezume Images

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!