2017.12.25. 09:18
Egyre több halat eszünk, de van hova fejlődnünk
Folyamatosan nő, már évi hat kilónál jár a magyarok egy főre eső éves átlagos halfogyasztása, de lehetne még magasabb is – mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.
Lévai Ferenc hozzátette, hogy e mennyiség kétharmada a karácsonyi ünnepek idején fogy el.
Mint mondta, némely tengerparti országokban akár az évi 70 kilogrammot is eléri az egy főre eső halfogyasztás.
Kiemelte, hogy a hal rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Megjegyezte, a hal sehol nem olcsó, ráadásul tárolása is bonyolultabb, mint a húsé.
Mint mondta, Magyarországon továbbra is a ponty a legkeresettebb halfajta, ára mellett a hagyományok miatt is.
Borítóképünkön halászlé készül szentestére egy bajai családnál. A felvétel még 2015-ben készült. MTI Fotó: Balogh Zoltán