Gyilkos sugarak

2022.07.09. 16:20

Óriási ózonlyuk tátong a trópusok felett

Címkék#ózonlyuk

A Föld trópusi régiói felett egy új ózonlyukat észleltek a szakemberek; ez az ózonlyuk egész évben nyitva van, és a kutatók szerint globális hatásokkal kell számolni.

A klímakutatók modelljei, amelyek általában képesek előre jelezni az ilyen jelenségeket, nem tudták megjósolni a lyuk keletkezését, amely a felételezések szerint már az 1980-as évek óta létezhet, írja az IFL Science cikke nyomán az Origo.

A trópusi ózonlyukat a megfigyelési adatok és a kozmikus sugárzás által vezérelt elektronreakciós modellek kombinálásával találták meg, és olyan fizikai mechanizmusokat észleltek a trópusok felett, amelyek az Antarktisz feletti ózonlyuk állapotát tükrözik.

Az ózonlyukakat olyan területként határozzák meg, ahol az O3 (trioxigén) -veszteség legalább 25 százalékkal nagyobb, mint a környező légkörben. Ezek az ózonlyukak veszélyt jelentenek az emberi egészségre, mivel növelik az ultraibolya-sugárzás szintjét a Föld felszínén. Az UV-sugaraknak való kitettség növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és más egészségügyi problémákat is okozhat.

Az AIP Advances című folyóiratban bemutatott legújabb ózonlyuk

a becslések szerint hétszer akkora, mint az antarktiszi ózonlyuk. 

Mivel a trópusok felett helyezkedik el, a világ lakosságának nagy részénél növelheti a különféle betegségek kockázatát.

Az 1970-es évek közepe óta a tudósok tisztában vannak azzal, hogy az ember által előállított ipari vegyi anyagok szerepet játszanak az ózonréteg pusztulásában. Ezért számos vegyi anyagot betiltottak, közéjük tartoztak a hírhedt klórozott és fluorozott szénhidrogének (ismertebb néven CFC-k) is. Sajnos úgy tűnik, hiába tűntek el ezek a kemikáliák, pusztító hatásuk ma is érvényesül.

A trópusok feletti lyuk nemcsak hatalmas méretében, hanem évszakos tartósságában is különbözik az Antarktisz feletti lyuktól. Az antarktiszi ózonlyuk szezonális ciklussal rendelkezik, szeptemberben és októberben veszíti a legtöbb O3-t, de ez később pótlódik, mielőtt a ciklus újra kezdődne.

Ezzel szemben a trópusi ózonlyuk egész évben nyitott, ami azt jelenti, hogy az alatta élők folyamatos UV-sugárzásnak vannak kitéve. 

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!