érdekesség

2021.01.09. 13:40

Új helyszínről indul és rövidebb távú lesz az idei Iditarod kutyaszánverseny

A világ leghíresebb kutyaszánversenye ezúttal Deshka Landingből indul, és ott lesz a cél is.

Musher preparing and training his dogs in autumn for the Iditarod. Denali Highway: Paxson to Cantwell, Alaska. Biosphoto / Robert Valarcher

Forrás: AFP

Fotó: Robert Valarcher

A megszokottól eltérő, új helyszínről indul és rövidebb távval rendezik meg idén az Iditarod kutyaszánversenyt márciusban – jelentették be a szervezők.

Az új starthelyszín 11 kilométerre fekszik a hagyományos kiindulóponttól, az alaszkai Willowtól. A változtatásra a község központjában folyó építkezés miatt volt szükség.

A szervezők decemberben közölték, hogy az ezer mérföldes (1609 kilométeres) verseny útvonalát 860 mérföldre (1384 kilométerre) rövidítették, és ebben az évben a pandémia miatt nem a Bering-tenger partján fekvő Nome lesz a célállomás.

A kutyahúzta szánok március 7-én kelnek útra Deshka Landingből, a versenyzők egy hurkot leírva a ma már lakatlan Flatnél fordulnak vissza és siklanak a célállomásig, Deshka Landingig.

A hajtók csak friss negatív koronavírus-teszttel állhatnak rajthoz, és a verseny közben is tesztelik őket. Az ellenőrzőpontokon kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás.

Idén 54 csapat száll versenybe, mivel tíz hajtó, köztük a bajnoki címvédő norvég Thomas Waerner nem indul.

A korábbi bajnokok közül viszont Dallas Seavey, Martin Buser, Pete Kaiser és Joar Leifseth Ulsom tervezi az indulását.

Tavaly 57 csapat indult útnak, és 33-nak sikerült teljesítenie a távot. A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!