ez lehet a végzetünk

2018.12.11. 16:30

A víz összetevőire bukkant egy aszteroidán az OSIRIS-REx

Az égitest nagyjából a Földdel azonos távolságra kering a Nap körül, emiatt idővel össze is ütközhetünk vele.

Forrás: Shutterstock

Az OSIRIS-REx december 3-án mindössze 19 kilométerre haladt el a felhőkarcoló nagyságú, sziklás, makk alakú égitest mellett, mely a földi élet kialakulásának titkait hordozhatja a tudósok szerint. A tőlünk 2,25 millió kilométerre található aszteroida sziklás felszínébe ágyazva hidrogén- és oxigénmolekulák nyomait fel fedezték fel az űrszonda műszerei.

Az űrjárművet, melynek küldetése, hogy kutatási mintákat küldjön a Földre a Bennuról, 2016-ban bocsátották fel. A mintegy 500 méter átmérőjű Bennu nagyjából a Földdel azonos távolságra kering a Nap körül.

A tudósok attól tartanak, az égitest a Földnek ütközhet a 22. század végén.

„A Naprendszer korai időszakának vízben gazdag ásványait találtuk meg, pontosan ilyen minták után kutattunk” – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem bolygókutatója, az OSIRIS-REx misszió vezető tudósa a Reutersnek adott telefoninterjúban.

Az aszteroidák a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből itt maradt törmelékek. A tudósok úgy vélik, a földtörténet hajnalán a bolygónknak ütköző aszteroidák és üstökösök hozhattak szerves vegyületeket és vizet, amelyek az élet keletkezését lehetővé tették.

 

Az elméletet Bennuról származó minták atomi szintű elemzése támaszthatja alá. „Amikor a misszió hazahozza az anyagmintákat 2023-ban, a tudósok a Naprendszer történetének és evolúciójának információs kincsesbányájához jutnak” – írta közleményében Amy Simon, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa.

Az OSIRIS-REx decemberben 1,9 kilométerre közelíti meg a Bennut, belép az aszteroida gravitációs mezőjébe. Ettől kezdve fokozatosan csökkenti a keringési távolságot, végül két méterre közelít a kisbolygó felszínéhez, robotkarja 2020 júliusában el tudja érni és mintákat tud venni belőle.

Az űrszonda ezután visszaindul a Földre, kibocsátja a kapszulát, ami a mintákat szállítja és 2023-ban a utah-i sivatagba érkezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!