A madarak védelmében

2018.08.13. 18:06

Magyar fiatalok menthetik meg a gólyákat

Speciális szerkezetet terveztek gólyáknak magyar fiatalok. A műanyag szárnyak megvédik a madara­kat az áramütéstől.

Évek óta komoly veszélyt jelentenek a gólyák számára a különböző áramvezetékek, amelyek nem egyszer a nálunk költő szárnyasok pusztulását okozzák. Öt gólyafiókából a statisztikák szerint kettő áramütésbe hal bele. Az esetek nyomán az E.ON áramszolgáltató pályázatot írt ki, amelyet egy fiatal mérnökökből álló csapat nyert el – számolt be róla a Bors.

Fotó: Bors Online

„Az ötletünk alapvetően az volt, hogy a madarak szárnyából adódóan próbáljuk meg eltakarni azokat a kényes pontokat a különböző vezetéktartókon, amelyek veszélyt jelenthetnek a madarakra. Ezek műanyagból álló terelőlapokból és kereszttartókból állnak” – mondta a portálnak Révai Márton, az Architectmen csapattagja. Az új madárvédelmi eszközt az E.ON Kőszegen teszteli. Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója szerint a fiatalok ötlete beválhat.

„A fiatal egyetemisták által kitalált technológia egy teljesen életszerű és életképes megoldás.

Most ezzel kísérletezünk, és ha beválik, akkor ebből mindenhova fogunk telepíteni.

Ezek fogják azt szolgálni, hogy a madarak ne sérüljenek meg a vezetékeken” – lelkesedett az igazgató.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!