Zavar az űrben

2021.11.04. 18:00

Igazán NAGY gond a SpaceX űrhajósainak

Kiszivárgott a hír, hogy mennyire szorult helyzetben lesz a Nemzetközi Űrállomásról szombaton hazatérő négy űrhajós.

A CNN értesülései szerint már korábban, a SpaceX szeptemberi Inspiration4 küldetése során észlelték a problémát.

Jared Isaacman, az Inspiration4 nevű küldetés parancsnoka a múlt hónapban a CNN Businessnek elmondta, hogy a küldetésük során először riasztójelzés szólalt meg, amely a WC-vel kapcsolatos problémára figyelmeztette a legénységet.

Issues with the toilet on board SpaceX's Crew Dragon capsule will leave a group of four astronauts without a bathroom option during their hours-long trip back home from the International Space Station aboard the 13-foot-wide capsule this month. https://t.co/zdWX8cbwd7

Ez még nem okozott komolyabb gondot az Inspiration4 legénységének, és megúszták a dolgot „anélkül, hogy testnedvek kerültek volna ki”. Azóta kiderült, hogy elszakadt egy cső, amelyet az emberi végtermékek tárolótartályba vezetésére használtak és a kapszula padlója alatt rejtett szivárgást okozott.

„Van egy vizelettároló tartály és annak a csöve lecsatlakozott vagy elszakadt” – mondta William Gerstenmaier, korábbi NASA alkalmazott, aki most a SpaceX-en dolgozik. Az űrhajók mosdóiban ventilátorokat használnak a szívóhatás létrehozására és a vizelet áramlásának szabályozására, mivel az űr mikrogravitációs környezetében a hulladék minden lehetséges irányba mehet – és megy is.

A szorult helyzet rávilágít arra, hogy az összes szükséges tesztrepülést kiválóan teljesítő, átvilágított és jóváhagyott, turizmusra szakosodott űrhajókról is kiderülhet, hogy még mindig tartalmazhatnak váratlan meglepetéseket.

A NASA dolgozik a probléma megoldásán, de

négy űrhajós már ott van a Nemzetközi űrállomás fedélzetén, s az ő visszatérő kapszulájuk, a Crew Dragon Endeavour toalettje szivárog.

Az űrállomásnak saját mosdója van, így nincs gond, míg az űrhajósok a Föld körül keringő laboratórium fedélzetén tartózkodnak. De amint visszatérnek a kapszulába és megkezdik a visszatérő utat – ami a NASA szerint akár már ezen a hétvégén megtörténhet –, vagy uralkodniuk kell a természeten, vagy a szkafanderben mennek ki – közölte Steve Stich, a NASA kereskedelmi programjának vezetője.

A SpaceX számos földi tesztet elvégzett, hogy megbizonyosodjanak, a Crew Dragon alumíniumszerkezete bírja a szivárgó vizeletet, és nem kezd el korrodálódni. A kutatók bevontak néhány fémdarabot Oxone-nal kevert vizelettel – vagyis ugyanazzal az anyaggal, amelyet a Crew Dragon fedélzetén az ammónia vizeletből való eltávolítására használnak –, hogy lássák, miként reagál az alumínium. Csak egészen csekély korróziót tapasztaltak, mondta Gerstenmaier.

A NASA nem közölte, hogy a négy űrhajós – Shane Kimbrough és Megan McArthur a NASA-tól, Thomas Pesquet francia űrhajós az Európai Űrügynökségtől, valamint Akihiko Hoshide japán űrhajós – mennyi ideig kell, hogy összeszorított fogakkal tartózkodjon majd a Crew Dragon fedélzetén.

Eddig csak két Crew Dragon űrhajó tért vissza az űrállomásról emberekkel a fedélzetén, és ezek közül az első útja 19, míg a másodiké csak 6 órát tartott.

Borítóképünkön a Crew Dragon legénysége kilövéskor, élő felvételen

Ezek is érdekelhetik