Diáksport

2009.06.05. 17:22

Novák Dezső: Azt se tudom, kik játszanak a mai Fradiban

Bozsik Józsefre emlékeztek pénteken a 101-szeres válogatott, olimpiai bajnok nevét viselő szőnyi általános iskolában. A rendezvényre ellátogatott Novák Dezső, a BL-be 1995-ben bejutó Fradi edzője is.

Kovács László

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sáling Gábor, a Bozsik-iskola játékosa pörgeti tovább a labdát (Fotó: K. L.)
[/caption]A rendezvényen ott volt a jelenleg Tatabányán élő fia, az egykori szövetségi kapitány, Bozsik Péter, illetve felesége Beáta, valamint három unokája közül Anna. A tanintézetben hagyomány, hogy a tanév végén foci- és kézilabdatornával tisztelegnek Bozsik József előtt. Akárcsak az ötkarikás játékokon, itt is felcsendült a magyar és az olimpiai Himnusz, kéz a kézben vonultak be a csapatok, köszöntötték a díszvendégeket, meggyújtották a lángot, s repültek a galambok.

Az idén nem csak a Bozsik család tagjai látogattak el Szőnybe, ott volt Novák Dezső, aki a magyar labdarúgó-válogatott tagjaként kétszer szerzett olimpiai bajnoki címet, illetve egyszer a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Négyszer volt magyar bajnok, háromszor vezette aranyéremig a Ferencváros együttesét.

Novák Dezső örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy vannak olyan iskolák, amelyek tehetséges gyerekekkel.
– A magyar fociban ez lenne a járható út, nem pedig az, hogy a külföldiek sok pénzért idejönnek, a magyar tehetségek pedig elvándorolnak – magyarázta Novák Dezső, majd hozzátette, ő bizony a mai Fradi-játékosokat nem is ismeri.  

Ezúttal hat olimpia bajnok, illetve sportvezető nevét viselő iskola focicsapata rúgta a bőrt, valamint három komáromi, s környékbeli lány együttes mérte össze tudását kézilabdában. Fociban a mezőkövesdi dr. Mező Ferenc Általános Iskola gárdája bizonyult a legjobbnak, ők a budapesti Szent-Györgyi Albert-iskolát, a pesterzsébeti Hajós Alfréd-iskolát, a szőnyi Bozsik-iskolát, a budafoki Kolonics György-iskolát, valamint a szintén fővárosi Csík Ferenc-iskolát előzték meg.

A lány kézilabdázóknál a komáromi Feszty Árpád Általános Iskola végzett az élen, Horváth Miklós igazgató és testnevelő tanítványait a nagyigmándi Pápay József-iskola, valamint a Bozsik-iskola követte a sorban.
Hagyomány az is, hogy Bozsik-díjat vehetnek át a legjobban tanuló és sportoló diákok, illetve az arra rászolgáló pedagógusok.

Az idén arany fokozatú elismerést kapott Halász Tiborné. Ugyancsak a legfényesebben csillogó díjat vehetta át  Potháczky Mária igazgatótól Kiss Carmen Alexandra, László Kata és László Attila. Ezüst fokozatú díjasok: Jurián Boglárka, Marton Fanni, Pokó Dóra és Szabó Donát. Bronz fokozatú: Czunyi Edina, Juhász-D. Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!