24 Óra

2017.08.08. 14:02

Hamarosan elstartolnak az idei gólyatáborok

Nemrégiben kiderültek a felvételi ponthatárok, közelednek az oktatási intézmények kifejezetten az új diákoknak szervezett programjai, a gólyatáborok. Megyénkben is megfordulnak a tanulmányaikat kezdő fiatalok, Tatát például gyakran választják az egyetemek programjaik helyszínéül. A hallgatók által évről évre várt eseményről gólyatáborok szervezőit és Dr. Rónáné Falus Júlia pszichológust kérdeztük.

Csernyik Zsombor [email protected]

Megyei információ A Semmelweis Egyetem szerint a gólyatábor fontos szerepet játszik abban, hogy a leendő hallgatók még a tanév megkezdése előtt megismerhessék egymást. Egy fórumnap keretében a karok vezető tisztségviselői és oktatói is bemutatkoznak, így a tábor résztvevői első kézből értesülhetnek az őket érintő tanulmányi kérdésekről. Az egyetem gólyatáborai hagyományosan nagyon sikeres rendezvénynek számítanak, számos pozitív visszajelzés érkezik a résztvevőktől. A szervezők fő elve, hogy a program a gólyákért van, a nap 24 órájában lehet hozzájuk fordulni kérdésekkel, problémákkal. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem illetékesei elmondták: a gólyatáborok évről-évre az egyetem szellemiségéhez méltó programokat kínálnak. Természetesen csak olyan elfoglaltságokat terveznek, melyek beleférnek ebbe a keretbe. Ha a táborozóknak bármilyen gondjuk akad, a szervezők készséggel állnak a segítségükre.

Tehát az intézmények komolyan veszik a programszervezést, de mit kell tudniuk a résztvevőknek?

Nagyon sokféle motivációval érkeznek a fiatalok ebbe a számukra új helyzetbe. Mindenkinek vannak elvárásai, sokszor a túlértékelik a helyzetet, a „már felnőtt vagyok” tényét szeretnék megtapasztalni – mondta lapunknak Dr. Rónáné Falus Júlia pszichológus.

A szakember kifejtette, a fiatalok beilleszkedését befolyásolják a személyiségjegyeik, vagyis hogy mennyire nyitottak, kommunikatívak vagy éppen introvertáltak. Kérdés, hogy jó kihívásnak élik-e meg a szituációkat, vagy olyan kényszerhelyzetnek, amin túl kell lenniük. Meghatározó továbbá, hogy a szülői, családi háttér mennyire segítette őket a korábbi önállósodásban, hiszen ebben a helyzetben sokszor már segítség nélkül, egyedül kell dönteniük bizonyos dolgokról.

A pszichológus tanácsai

A szakember elmondta: a csoportnyomások és a dinamikai folyamatok minden közösségben jelen vannak, kezelésük nemcsak az egyén feladata, hanem a csoportvezetőké is. Sok csábításnak ellen kell állni ebben az életkorban, hiszen mindenki keresi a saját új helyét a csoportban. Tanácsként hozzátette: a fiatalok legyenek nyitottak, érdeklődőek, barátkozzanak, de figyeljenek oda egymásra és a csoportvezetőre. Merjék megmutatni a pozitív tulajdonságaikat, képviseljék azokat az értékeket, amiket a családból vagy a korábbi közösségeikből hoztak. Végül pedig gondolják át a következőt: valamire nem-et mondani sokkal bátrabb dolog, mint mindenre csak igennel felelni és bólogatni csak azért, mert azt várják el tőlük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!