Lopás

2024.03.29. 08:53

Réztolvajok szorgoskodtak az éj leple alatt a telephelyen, kamera vette őket +videó

Két férfi osont be az éj leple alatt a nyergesi telephelyre, ahonnan rézkábelokat loptak el. A réztolvajok ügyében most vádat emeltek.

Kemma.hu

Lopás miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség két férfival szemben emelt vádat, akik a nyergesújfalui telephelyről éjjel, kétszer, összesen közel másfél milliós értékben loptak rézkábelt. A réztolvajok otthon hámozták meg a kábelokat, majd a rezet értékesítették.

A réztolvajok a kerítésen dobálták ki a kábelokat
A réztolvajok a kerítésen dobálták ki a kábelokat
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Horváth Sándortól, a vármegyei főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, hogy az ügyészség a vádiratban mindkét férfival szemben arra tett indítványt, hogy  az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, kötelezze az elkövetőket az okozott kár megfizetésére, a lefoglalt vasfűrészt kobozza el.

A réztolvajok munka nélkül tengődtek

A vádirat szerint a büntetett férfiaknak állandó munkájuk nem volt, ezért megbeszélték, hogy kábellopásból egészítik ki jövedelmüket. Az egyik férfi  a lopás előtt néhány nappal terepszemlét tartott a nyergesújfalui cég telephelyénél. Ezután az elkövetők előbb 2023. április 3-án éjfél után, majd 2023. április 8-án 23 órakor gépkocsival  érkeztek a telephelyhez, magukkal vittek egy vasfűrészt. Mindkét alkalommal a férfiak a kerítés dróthálóját felhajtották, a résen bebújtak a telephelyre.

Az udvaron tárolt egyik kábeldobról az első estben levágtak legalább 15 méter hosszúságú, 120 kilogramm súlyú 4 eres, 470 ezer 535 forint értékű, a második esetben 20 méter hosszú, 180 kilogramm súlyú, 1 millió 19 ezer 800 forint értékű rézkábelt. A réztolvajok a lopással  1 millió 490 ezer 335 forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

Az elkövetők mindkét alkalommal az egyik férfi bajnai otthonában a lopott kábelek külső műanyag szigetelését levágták, majd rézhulladékként értékesítették összesen 622 ezer forintért, ezt egymás között megfelezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában