Horgászat

2020.07.06. 19:56

A győztes páros csaknem ötven kiló halat fogott a tatai horgászversenyen

Horgászversenyhez méltó csend és nyugalom fogadta a hétvégén a Cseke-tóra érkezőket. A festői környezetben található majd kéthektáros tavacska körül elszánt pecások mérték össze tudásukat és egyben szerencséjüket.

Petrik József

Immáron harmadszor rendeztek tizenkét órás nappali páros versenyt a Cseke-tavon, a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület szervezésében. Erről az elnök, Berena Béla tájékoztatott. Az eseményen úgymond, 37 páros állt rajthoz. A megyénkből jöttek a „halviadalra” helyből, Tatabányáról, Szomódról, Bajról, Vértesszőlősről, Komárom és a Duna-parti település, Szőny városrészéből is horgászok. A legtávolabbról, Mosonmagyaróvárról érkezett pecás.

Mielőtt a versenyzők között szétnéztünk volna, bizonyos titkokról Berena Bélát kérdeztük ki. – Ahhoz, hogy a horgász sikeres legyen meg kell ismernie a vizet, a halak étkezési szokásait – mondta. – A ponty, ami a fő préda, fenéklakó. A meder alján kutat táplálék után, ezért napközben vándorol. Ez azért fontos, mert egy 12 órás megmérettetésen akár óráról órára változhat a helyzet, hogy melyik szektorban van éppen kapás. Az elnök elárulta, szerinte a legjobb helyek, állások a három aprócska szigeten, a parttól beljebb vannak. Itt oldalról nem akadályozza senki a horgászpárost, ha mondjuk, a pikkelyest fárasztani kell.

A csaknem négy és fél kilós ponty (Fotó: Dallos István/24 Óra)

– De ahol a bedőlt fa látható szemközt – mutatott a túlpartra Berena Béla –, az egyre felkapottabb hely. Sokan járnak oda pecázni, sokat etetik a halakat, a tápbőség pedig vonzza a kopoltyúsokat. Eközben a 40-es állásnál Németh Attila megakasztott egy potykát. Társa, Vizi Péter ezalatt 20–30 másodperces megszakításokkal kapkodta ki a tóból az apró „jószágokat”. Tény, hogy a legtöbb halért is jutalom járt.

– Tataiak vagyunk, ismerjük a vizet – jegyezte meg Attila. – Sajnos olyan helyre sorsoltak minket, amely nem a nagy méretű halak kifogásáról ismert. Ezért Péter áttért a keszegezésre. A Csekén nekünk, ha pontyozunk, általában a kukoricára hajló színű – sárga, narancssárga – és édesített csalik jönnek be. Ennyi a titok. Amíg Attila kiszákolta a 2-3 kilós tőpontyot, addig három pozícióval arrébb Erdész Zoltán már jó negyedórája birkózott egy hallal. Hol ő engedett, hol a hal. A huzavona Zoltán sikerével zárult.

További részletek a 24 Óra július 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik