Vélem-én

2009.01.30. 07:25

Polgármesterek fóruma 2009 - Czermann János

A Kemma.hu azt kérdezte megyénk polgármestereitől, hogy melyek az idei legnehezebb és leghálásabb feladatok. Ezúttal Czermann János válaszol.

Czermann János polgármester

Ebben a rendkívül képlékeny és kiszámíthatatlan mai valóságban a legfontosabbnak azt tartom, hogy legyünk képesek az önkormányzat kötelező feladatvállalásaihoz megfelelő kondíciókat biztosítani. A kistelepülések lakói, a megfelelő infrastrukturális háttér hiányában, egyébként is hátrányban vannak a nagyobb helységekben élőkhöz képest. Gondolok itt elsősorban a kultúra, a szórakozás, a sport kínálta lehetőségekre. Ezért, nekünk döntéshozóknak, ha lehet még nagyobb a felelősségünk arra vonatkozóan, hogy gyermekeink jól felszerelt óvodába, iskolába járjanak, ahol a szakmai színvonal biztonságos továbbhaladást tesz lehetővé.

Szeretnénk, ha az itt élők egészségét egy biztonságos, kiszámítható egészségügyi háttér vigyázná.

Hírlik, hogy a minket körülvevő negatív történések következményeként egyre több a depresszív, befelé forduló embertársunk. Szeretnénk a 2009. évre olyan eseménynaptárt összeállítani, ami kicsalogatja a nagyérdeműt egy-egy rendezvényre, ezzel is erősítve az összetartozás élményét.
Ami a munkanélküliséget illeti. Megyénk az országos átlagot meghaladó mértékben iparosodott. Ez „békeidőben” óriási előny, hiszen a vállalatok munkaerő igénye biztonságot jelent a dolgozni akarók számára. Ez a kocka megfordul a válság sújtotta időben, mert a cégek kénytelenek elküldeni munkavállalóikat. Süttő, a Duna vonalán Esztergom és Komárom között fél úton fekszik. E térség egy kisebb „Ruhr-vidék” az ide települt gyáróriásokkal, ami a munkalehetőség tekintetében kedvező adottság.

Településünk lakói mind keleti, mind nyugati irányba eljárhattak dolgozni, mára, a leépítések időszakában mindkét irányból érződik a kedvezőtlen hatás. A Munkaügyi Központtal napi kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állásukat elvesztőknek, lehetőségeinkhez képest segítséget nyújthassunk.

Házunk tájáról
Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Gerecsében természeti kincsként előforduló mészkő évszázadok óta meghatározó településünk életében. A kő kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó cégek adóforintjai jó alapot adtak a biztonságos költségvetés elkészítéséhez. Köztudott, hogy a „lejtmenetben” az építőipar az egyik legérzékenyebb pont, melynek állapota kihat a kőipari termékek iránti keresletre. Ez számos helyi vállalkozót érint. A túlélés egy parányi pontjával testületünk annyiban tudott hozzájárulni, hogy ez évben semmilyen helyi adó mértékét nem emelte, ami kedvezőtlenül érintené vállalkozóinkat.

Reméljük, hogy az idei költségvetésben a szociális érzékenységünknek megfelelően, lehetőségünk lesz azokon a sorokon is kedvező számsort alkotni, amely a tartós, vagy átmeneti gongokkal küzdők megsegítését szolgálja.

Továbbá célunk az eddig megszokott rendezettség képét továbbra is fenntartani a faluban, gondozott közterületekkel, élhető körülményekkel.
Számítunk a kis önrésszel bíró pályázataink sikerében. Az Újmagyarország Vidékfejlesztési Program keretében játszótér építésre és a ravatalozó felújítására nyújtottunk be pályázatot. A Közép-dunántúli Régió pályázati kiírásaiban útfelújítás és kisebb intézményi karbantartás lehetőségeire számítunk.

Természetesen álmaink megvalósítását felülírhatják a tartósnak ígérkező válság hatásai, de ha nem is álmodozunk….?!
A jövő kiszámíthatatlan de egy biztos: nincs az a sok, amit ne tudnánk elkölteni de nincs az a kevés, amit ne tudnánk beosztani!

Czermann János polgármester Süttő Czermann János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!