Vélem-én

2008.04.10. 06:30

Billentyűzár kioldva

Új, minden eddiginél rövidebb szavakból álló nyelv születik. Hála (?) az sms-eknek, és a chat-programoknak. Az már más lapra tartozik, hogy sok fiatal az életben is így próbál írni: az értelmetlen rövidítések meg elárasztják a mindennapokat, ezzel felülírva a helyesírás szabályait, és ellehetetlenítve a szövegértést.

Szűr Annamária

SZVSZ -ve hiszM, h 1re +y, h .osan v rosszul írnak a fiatalok. Ja, hogy nem teljesen egyértelmű, miről hablatyoltam éppen? Lefordítom: szerény véleményen szerint kötve hiszem, hogy egyre megy, hogy pontosan vagy rosszul írnak a mai fiatalok.
S hogy miért? Mert rövidítéseik egy része teljesen felesleges, másrészt pedig azért, mert dolgozataikat is egyre többen adják le így. Na jó, nem ennyire "durván", de mégis egyre feltűnőbben.

A helyesírás fontos dolog. Bírni a saját nyelvünket még inkább az. De vajon tényleg értik a szépirodalmi, archaikus nyelvet azok, akik szinte csak szlengben, rövidítve beszélnek? "Olyan depi vagyok, hogy minjárt öngyi leszek","talcsizunk a ravcsinál a temcsiben" és társaik köszönnek vissza ránk úton-útfélen. De mi lesz a semmi ágán ülő kis szívvel?

A Halotti beszédet már alig értjük. "Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. Ysa pur es chomuv uogmuc. Menyi milostben terumteve eleve miv isemucut adamut. es odutta vola neki paradisumut hazoa."

Ezt vajon hogy fogják saját nyelvükre fordítani a diákok? Érteni fogják? Vagy majd csak legyintenek egyet, hogy ezt nem lehet "sms-re ferdíteni", előkapják a mobilt, billenytűzár kiold, és jöhet az egyre magyartalanabb csevegés? Csak attól félek, hogy a végén majd sms-mesekönyveket kell kiadni, mert a leendő anyukák és apukák nem tudnak folyó szövegből összeálló mesét olvasni gyermekeiknek.

Szűr Annamária -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!