Sztárvilág

2009.09.15. 11:24

Elhunyt Patrick Swayze

Családja körében töltötte utolsó óráit Patrick Swayze. Az 57 éves színész, aki másfél éve küzdött a hasnyálmirigyrákkal, hétfőn hunyt el.

Kiskegyed Online

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Rajongók hada helyezte el az emlékezés virágait a Hollywoodi hírességek sétányán (Walk of Fame).
[/caption]Hétfőn, 57 éves korában elhunyt a Dirty Dancing sztárja. Patrick Swayze Los Angelesben, családja körében töltötte utolsó óráit. A színész 2008 márciusától küzdött a rákbetegség egyik legbrutálisabb válfajával, a hasnyálmirigyrákkal. Idén áprilisban ijesztő fotókat tett közzé az akkor 48 kilós filmsztárról a National Enquirer magazin. Az a hír is járta, hogy a nikotinfüggő Swayze, súlyos állapota ellenére képtelen letenni a cigarettát.

Az elmúlt hónapokban többször költötték már halálhírét, de egy forradalmian új eljárással, a CyberKnife technológia (Az eljárás lényege, hogy a lézer irányította sugárnyalábok ezredmilliméteres biztonsággal célozzák be a daganatos sejteket, így az egészségeseket nem károsítják ) alkalmazával júliusra jó néhány kilót magára szedett Hollywood egykori fenegyereke, sőt korábban kihullott haja is visszanőtt! A háromszoros Golden Globe-jelölt sztár idén év elején azt nyilatkozta, hogy feleségével, Lisával visszaemlékezés írásába kezd, amelyből nem hiányozna a rákkal való küzdelme sem.A balettől a musicalig

A texasi Houstonban született, 1952-ben. Anyja Patricia „Patsy” Yvonne Helen Karnes koreográfus, tánctanár és táncos, apja Jesse Wayne Swayze mérnök rajzoló. Öccse, Don Swayze, szintén színész. Még két testvére született, Vicki, aki meghalt, és Sean. Bár a „Swayze” név normann francia, a család jórészt ír eredetű. 20 éves koráig Patrick a houstoni Oak Forest negyedben élt. A St. Rose of Lima katolikus iskolába, az Oak Forest elemi iskolába, a Black középiskolába és a Waltrip felsőiskolába járt. Tehetséget mutatott a jégkorcsolyázásban, klasszikus balettben és iskolai darabokban szerepelt. A közeli San Jacinto főiskolán két évig gimnasztikát is tanult. 1972-ben New Yorkba költözött, hogy táncművészeti képzését a Harkness Ballet és a Joffrey balettiskolákban fejezze be.

A Pomádé című broadwayi musicalben Danny Zuko szerepében lépett fel filmes debütálása előtt a Skatetown, U.S.A. című, 1979-ben bemutatott vígjátékban Ace szerepében. A M*A*S*H Blood Brothers című epizódjában Sturgis közlegényt alakította. Ismertté akkkor vált, amikor Francis Ford Coppola A kívülállók (The Outsiders) című 1983-as filmjében eljátszotta C. Thomas Howell és Rob Lowe bátyjának szerepét. Swayze, Howell és Howell barátja, Darren Dalton együtt jatszottak az 1984-ben bemutatott Vörös hajnal (Red Dawn) cimű filmben is, Lowe-val pedig az 1986-os Friss vér (Youngblood) című Peter Markle-filmben kerültek újra össze, és ettől fogva Swayzet a Brat Pack néven emlegetett fiatal színészcsoport tagjaként tartottak számon. Első igazi sikerét az 1985-ös Észak és Dél (North and South) tévésorozatban aratta, amelynek cselekménye az amerikai polgárháború idején játszódik.

Dirty Dancing – A nagy áttörés

Az 1987-es Dirty Dancingel egycsapásra világhírűvé vált. A filmben tánctanárt alakított és a Vörös hajnal után ismét együtt szerepelt Jennifer Greyjel. Ebben a filmben nagy hasznát vette korábbi ballett-táncos tanulmányainak. A Dirty Dancing alacsony költségvetésű produkció volt, amelyet csak egy hétvégén akartak vetíteni a mozikban és aztán azonnal videóváltozat készült volna, de meglepetésre óriási sikert aratott az Egyesült Államokban és külföldön is. Ez volt az első film, amelynek videója elérte az egymilliós példányszámot. Mintegy 300 millió dolláros bevételt hozott és rengeteg verziója készült el, köztük tévésorozatok és egy számítógépes játék. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmen elénekelte "She''s Like the Wind" című saját dalát, amelyet Stacy Widelitzcel eredetileg a Grandview, U.S.A. című film számára írtak. A dal az első 10 közé került a slágerlistán és később mások is előadták, például David Hasselhoff, 2006-ban pedig Lumidee elkészítette hip-hop verzióját, ami a német slágerlista élére került.

A Dirty Dancing sikere híressé tette Swayzet, de megvolt az a hátulütője, hogy beskatulyázták a beefcake kategóriába, azon színészek közé, akik a „testükkel” érhetnek el sikert. Több flop - pénzügyileg sikertelen - filmben jelent meg, amelyek közt leginkább az Országúti diszkó (Road House, 1989) említésre méltó. De nem maradt ebben a kategóriában. Legnagyobb sikerét 1990-ben aratta, amikor bemutatták a Ghost című Jerry Zucker alkotást, egy romantikus fantasy filmet, amelyben Demi Moore-ral és Whoopi Goldberggel szerepelt együtt, a párjához visszajáró meggyilkolt kedvest alakítva. A népszerű filmnek még az amerikai angol szlengre is hatása volt: bemutatása után ha valaki azt mondta „Swayze vagyok”, az azt jelentette: „kísértet vagyok”, azaz „elmegyek”.

A lovasbaleset után már nem volt ugyanaz

Swayze 1996-ban súlyosan megsérült az Üzenetek a gyilkostól (Letters from a Killer) című film forgatása közben, miután leesett a lóról, rá egy fára. Mindkét lába eltört és a válla is megsérült. A filmezést két hónapra felfüggesztettek, de a filmet végül 1999-ben bemutatták. Swayze felépült, de a sérülés nehézségeket okozott a karrierjében, 2000-ig, amikor Billy Bob Thornton és Charlize Theron mellett főszerepet játszott a Négyen résen (Waking Up in Reno) című vígjátékban, illetve Malanie Griffith oldalán a Mindörökké Lulu (Forever Lulu) című filmben. 2001-ben álszent tévéprédikátort alakított a Donnie Darko című filben, 2004-ben pedig Allan Quatermain szerepét játszotta a Salamon király kincse (King Solomon''s Mines ) című filmben. Szintén 2004-ben cameo-szerepe volt egy név nélkül szereplő tánctanárként az „elő-Dirty Dancing” Dirty Dancing: Havana Nights című filmben. 2006. július 27-én először lépett fel londoni színpadon, Nathan Detroit szerepében a Macsók és macák (Guys and Dolls) című Joseph L. Mankiewicz-musicalben, Neil Jerzak oldalán.

Korábban a Broadway színpadain is játszott, többek közt a Goodtime Charley című produkcióban (1975) és a Chicago musicalben (2003). Utolsó filmszerepét a Christmas in Wonderland című vígjátékban játszotta (2007). 2007 augusztusában idősödő rocksztárt alakított a Powder Blue című 2009-ben bemutatandó filmben, először játszva egy filmben Don öccsével. 2009 januárjában mutatták be a The Beast című FBI-sorozat 2008 nyarán Chicagóban forgatott pilot epizódját, amelyben Swayze Charles Barker FBI-ügynököt alakította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!