Jegyzet

2022.04.28. 06:30

Becsapva

Bódi Csaba

A késői mérkőzéslemondásért járó huszonötezer forintos büntetési tétel röviddel a bevezetése után talán még bírt visszatartó erővel. Ma már azonban közel sincs így. Egyre csak szaporodnak az utolsó előtti órákban tett bejelentések, mely szerint nincs meg a minimálisan szükséges létszám, a kiírt időpontban rendezendő meccsre nem képes kiállni az amatőr labdarúgócsapat. A koronavírus-járvány idején tett engedmények ideje már ugyan lejárt, az akkori gyakorlat, a könnyebbik út választása mégis sokaknak természetessé vált.

Itt jelentkezik a sportvezetői felelősség kérdése, ám egyszerű lenne még egy ostorcsapást mérni a legtöbb kis egyesület esetében egyedüli mozgatórúgót jelentő személyekre. Nekik a legfájóbb, hogy minden igyekezet ellenére vészesen fogy azok száma, akik kellően kitartóak, és alázattal viseltetnek a sportág iránt. Itt majdnem az következett, hogy szeretett sportág, de aki kedvel, mi több, szeret valamit/valakit, azt nem csalja meg. A focistákat gyakran érő kritika – mely szerint némelyek csalják a futballt – immár új értelmet nyert. Teret hódított a becsapás, egymás, a játékostárs, a vezető átverése, mert minek nevezhető az a helyzet, amikor valaki megígéri, hogy jelen lesz a mérkőzésen (edzésen), aztán még csak nem is jelzi, hogy bizony mégse. Nyilván az ilyen „sportember” abba bele sem gondol, hogy fordított esetben ő ezt miként kezelné. Kifogást keresni, magyarázatot találni a legegyszerűbb, ígéretet betartani, vállalást teljesíteni pedig – a példák szerint – a legnehezebb. Sok egyéb miatt az a baj, hogy ezzel azok kedve és elszántsága is elillan, akik akarnak futballozni, és erre áldozzák a szabadidejüket.

Az edző, csapatvezető kezében nincs eszköz, amivel gátat szabhatna a morális gyengeségnek.

Szinte vérlázító, amilyen stílusban a fiatalok – és nem kevés esetben a felnőttek – egy része képes nemet mondani arra, amit korábban önként vállalt. Történik ez úgy és akkor, amikor az eddig soha nem látott fejlesztéseknek köszönhetően a körülmények színvonala több szintet nőtt; amikor a terhek jelentős részét levették a klubok válláról; amikor nem kellene más tenni, „csak” egy jót futballozni.

Az egyik – imént említett ok miatt – már több alkalommal becsapott edző végső elkeseredésében mondta a minap, ő inkább kifizetné az ellenfélnek a huszonötezer forintot, de ne maradjon el mérkőzés.

A helyzet az, hogy ez itt már nem pénz kérdése. Annál rosszabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!