SÉTA

2008.03.30. 13:35

Májgyulladás a piercing miatt

A mazochisták szeretik a fájdalmat. A divatőrületek követői pedig eltűrik, ha úgy gondolják, hogy attól menőbbek lesznek, amit egyesek trendinek tartanak.

Sárközi Dániel - Jávorka-középiskola

 Pár éve jöttek igazán divatba a testékszerek, de sok fiatal ma sem tudja, hogy milyen veszélyeket rejthetnek. Dr. Halász Csabától a komáromi kórház sebészétől megtudtuk, hogy a nyelv- az orr- vagy a köldökpiercing a leggyakoribb, de ma már sokan vannak azok is, akik intim testrészeikbe helyeztetik a divatos fémdarabokat.

Eredetileg a test díszítése a természeti népekre volt jellemző. A férfiakra inkább a bőr kifestése, a nőkre pedig a különböző méretű és formájú ékszerek használata. Mára ez a különbség szinte teljesen elmosódott. Épp úgy tetováltatnak a nők mint a férfiak, s ez fordítva is igaz. Ha viszont mindenképpen így szeretnénk dekorálni a testünket akkor feltétlenül oda kell figyelnünk a tisztaságra, a sterilitásra, mert a különböző szalonok nem mindig felelnek meg a higiéniai elvárásoknak.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A tényleg szépségért szenvedni kell?
[/caption] A legideálisabb helyszín egyébként a kórházi műtő lenne, ugyanis a szakszerűtlen beavatkozások következtében szövődmények keletkezhetnek, méghozzá kétféle módon. Mechanikus hatás révén, ha egy bőrfelületet megszorítanak és annak a résznek nem megfelelő a vérellátása. Itt seb alakulhat ki, mely elfertőződhet. A második: az elsődleges fertőzés, amikor az eszköz, vagy annak az embernek a keze, aki a beavatkozást csinálja, még  jószándékkal sem nevezhető tisztának. Ez utóbbinak is két nagy csoportja van: a bakteriális illetve a vírusfertőzés. Egyik veszélyesebb, mint a másik. Különösen a második, mert az olyan betegségekkel is járhat, mint a fertőző májgyulladás, ami életre szóló maradandó károsodást okoz(hat).

Jó tudni, hogy minden piercingbehelyezés egy-egy lehetőség arra, hogy valaki elkapja az AIDS-et. Ezért arra különösen kell figyelni, hogy a belövőeszköz egyszerhasználatos legyen, olyan mint az eldobható injekciós tű.
Sajnos ez a valóságban nem mindenhol működik így. Vannak ahol csak tisztítják, tisztogatják az eszközöket, s nem használnak mindig újat. A tetoválásnál ugyanez a helyzet, csak annyival komplikáltabb, hogy a bőrbe viszik be a testidegen festékanyagot. Mindezt figyelembe véve nem árt átgondolni, hogy mi a fontosabb: a divat, vagy az egészségünk?!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!