szponzorált tartalom

2019.05.07. 13:30

Virágzik a turizmus a vár völgyében

A 618 lakost számláló Várgesztes életében sok minden történt az utóbbi években. Rising Károlyné polgármesterrel beszélgettünk fejlesztésekről, nehézségekről, tervekről.

(X)

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a Várgesztesen tartott Megyei Sváb Bálon

– 2019-ben két jelentős pályázaton nyertünk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – mondta Rising Károlyné.

Az egyik segítségével a hegyről levonuló vizeket rendezik majd a falu védelme érdekében, ezzel összefüggően pedig aszfaltos utat is építenek. A kötelező engedélyeknek már birtokában vannak, a héten történik a közbeszerzés kiírása. A második pályázaton nyert összegből a Keltike-ház ökoturisztikai központ épül meg. Fogadótérrel várják majd az ide látogatókat, tematikus utakat is szerveznének. A kiállítótérbe a Vértesi Natúrpark kincsei kerülnek be.

Jubileumra készülnek a faluházban

Geiszt Róbert, a faluház vezetője büszkén beszélt arról, milyen változatos programok helyszíne az intézmény. A Dallam zeneiskola kihelyezett tagozata működik itt, óvodás és gyermektánc­csoportok heti rendszerességgel próbálnak náluk. Van hagyományőrző klub is, akik valamennyi rendezvényen segítenek, valamint a népszerű disznóvágást is megszervezik.

A május 4-re meghirdetett főzőversenyre a falu apraja-nagyja készül. A verseny csapatokkal zajlik, a zsűrizés után mindenki a más főztjét kóstolja meg. Június 8-án, a Csengőnapon emlékeznek meg a svábok betelepítésének 275-ik évfordulójáról. Nagy ünnepségre készülnek, német nyelvű szentmisével, délelőtt gyerekprogramokkal, délután fellépőkkel, majd bállal zárják az eseményt. Több mint tíz éve szerveznek nyári táborokat, amely három héten át, reggeltől délutánig tart. A programok között szerepel kézműves foglalkozás, kirándulás, történelmi bemutatók, íjászat és fürdés a Villaparkban.

A polgármester arról is beszélt, voltak kisebb horderejű, de a település életében fontos pályázatok. Az aszfaltos utak javítására, járdaépítésre fordíthatják az elnyert összeget, valamint hamarosan egy traktor is érkezik a faluba, amelyet az önkormányzati utakon használhatnak hókotrásra, szemét­elhordásra. Az elmúlt időszakban egy korábban megépült utcában építették ki a közvilágítást, amelyet az önkormányzat önerőből finanszírozott. A lakók kérésére a lámpagyújtást utcabállal ünnepelték meg.

Rising Károlyné polgármester terveikről is beszélt (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

– Sok apró fejlesztésre volt lehetőségünk – hangsúlyozta Rising Károlyné. – A falu lakói kérnek és támogatják az önkormányzat döntéseit. Példamutató az önkormányzat együttműködése a német nemzetiségi önkormányzattal, az egyházzal és a civil szervezetekkel.

Büszkék arra is, hogy minden korosztályt érintő rendezvényeink vannak. Egy részük a faluházban, sportcsarnokban történik, de sok mindent szerveznek meg kültéren is. A legnagyobb rendezvényük, ahová több ezer ember érkezik, a lovagi játékok, amelyből a tizenegyediket szervezik meg szeptemberben.

A település életében fájdalmas pont, hogy 2014-ben falomlás miatt lezárták a várat. Az állami tulajdonban lévő építmény bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba. Már megkezdődtek az újabb kutatások, feltárások, indul a parkolók kialakítása is. 2019-20-ban már részlegesen meg is újulhat a vár. A régi várban volt turistaszálló is, amely szolgáltatás már nem indul újra, de lesz helyette speciális kiállítótér és középkori hangulat. Bár a vár még nem látogatható, a turisták száma az utóbbi években sem csökkent.

A Villapark működésében változás történt, amelyet sajátos módon látnak a falu lakói. A Villapark a szálláshelyek jelentős részét nem üdülővendégeknek értékesíti, hanem nagyvállalatoknak adja ki villáit, akik külföldi: ukrán és costa ricai munkavállalókat szállásolnak el.

A településen sok a fiatal család is. A gyerekek már az óvodában elkezdenek németül tanulni, amely jó nyelvi alapot jelent nekik a későbbiek során. Az elmúlt időszakban épült ki a szupergyors internet is. A polgármester hangoztatta, a 21. században létfontosságú, hogy megfelelő technikai feltételek legyenek, hiszen sok a helyben dolgozó, akinek munkájához szüksége van megfelelő internetelérésre, amely minden közintézményben is elérhető.

A Magyar falu program keretein belül lehetőség nyílik a rossz állapotban lévő, de a Közúthoz tartozó Fő út javítására. Emellett szeretnének új falubuszt beszerezni, valamint az óvoda kültéri eszközeit gyarapítanák. Fontosnak tartják azt is, hogy mindent elkövessenek a vár helyzetének rendezése érdekében.

Segít a megye

Több nyertes pályázattal is büszkélkedhet Várgesztes! A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) uniós forrásainak köszönhetően 40 millió forintból hamarosan megoldódik a csapadékvíz-elvezetés problémája, 50 millió forintból pedig ökoturisztikai központtal gyarapodik a település, amellyel a Gesztesi Vár rekonstrukciója után teljessé válhat a település természeti adottságainak és épített környezetének széles körű bemutatása. A beruházások nem valósulhatnának meg a megyei önkormányzat, mint területi szereplő pozitív támogatói döntése és koordinációja nélkül.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a Várgesztesen tartott Megyei Sváb Bálon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában