EU-csúcs

2024.01.31. 17:12

Tüntető gazdákkal találkozott Orbán Viktor Brüsszel belvárosában (videó)

A magyar miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára - mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszel belvárosában tüntetõ gazdákkal találkozik 2024. január 31-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Hozzátette: Orbán Viktor szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is.

A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg - legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról - az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.

ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfõ megbeszélést folytat Brüsszelben 2024. január 31-én
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz

 - mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

"Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva" - tette hozzá.

Kifejtette azt is, hogy le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert "ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni".

Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik

 - tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Korábban ezt írta közösségi oldalán Orbán Viktor: 

Elindultunk Brüsszelbe. Holnap kezdődik az EU-csúcs. Megvédjük Magyarország érdekeit! – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában