Össztűz alatt

2024.01.31. 15:35

Magyarország miniszterelnökére figyel a nemzetközi sajtó a rendkívüli EU-csúcs előtt

A csütörtöki rendkívüli uniós csúcs előtt európai lapok egész sora foglalkozik Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel. A nagy érdeklődés hátterében az áll, hogy a sajtóorgánumok oroszbarátsággal vádolják az országot, amiért decemberben a kormányfő blokkolta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós segélyt.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A brit BBC portrét közöl a magyar miniszterelnökről, aki az EU leghosszabb ideje hatalmon lévő vezetője, és 2010 óta „hibrid rezsimmé”, „választási autokráviává” változtatta az országot. Több más médiumhoz hasonlóan támadják az Ukrajnának szánt segély és a svéd NATO-tagság blokkolása miatt, de azt is megjegyzik – George Birnbaum politikai tanácsadót idézve –, hogy a magyar kormányfő nagyon intelligens, művelt és mély tudással rendelkezik.

Magyarország „nagy barátja”, a Politico brüsszeli hírportál természetesen nem maradhatott ki a felsorolásból. A portál az EU problémájának nevezi Orbán Viktort és kilenc olyan momentumot sorol fel, amelyek miatt a kormányfő „szálka volt Brüsszel szemében”. Ezek közül az első helyen a Putyinnal való „barátsága” szerepel, amit „még csak nem is próbál rejtegetni”. Hiába próbálták uniós diplomaták visszatartani, tavaly októberben Pekingben nem csupán találkozott az orosz elnökkel, de még kezet is fogott vele – rója fel a Politico. 

Az Independent brit napilap ezzel szemben arra koncentrál, hogy bár az ukránok javítottak a magyar kisebbség helyzetén, Magyarországnak még ez sem elég. A lap szerint, amely a magyar miniszterelnököt „Putyin legközelebbi európai szövetségeseként” emlegeti, a kárpátaljai magyarok fellélegeztek az oktatási és a nyelvtörvény tavaly decemberi módosítása óta.

[Az ukránok] úgy gondolják, hogy ezzel tulajdonképpen már eleget tettek a kéréseknek, és Magyarország nyitott kapukat dönget, miközben a magyar álláspont szerint további kérdéseket kellene megoldani

– mondta el a Magyar Nemzet megkeresésére Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója. 

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában