Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.11. 07:43

Benjámin Netanjahu: Dél-Afrika égbekiáltóan képmutató (videó)

Az izraeli–palesztin háború 97. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök

Forrás: MTI/AFP/POLL

Fotó: Gil Cohen-Magen

Benjámin Netanjahu a hágai perről: Dél-Afrika „égbekiáltóan képmutató”

Az izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta egy csütörtök esti közleményében a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért népirtásért beperelte Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Terroristák és hazugságok ellen kell harcolnunk egyszerre

– jelentette ki Netanjahu, miután csütörtökön megkezdődött a bíróságon a per, amelyet az afrikai ország azért kezdeményezett, mert szerinte Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.

Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen

– tette hozzá a kormányfő.

„Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik szörnyű, emberiesség elleni bűnöket követtek el: gyerekeket, nőket, időseket, fiatal férfiakat és fiatal nőket mészároltak le, erőszakoltak meg, égettek el, daraboltak fel, fejeztek le” – emlékeztetett a Hamász október 7-i átfogó támadására.

„A holokauszt óta a legszörnyűbb bűnt követte el egy terrorszervezet a zsidó nép ellen, és ebben a helyzetben előáll valaki, és a holokausztra hivatkozva ezt a szervezetet védi” – írta Netanjahu.

„Ez a szörny népirtással vádolja az izraeli hadsereget, a világ legmorálisabb hadseregét, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ártson a civileknek” – húzta alá.

Dél-Afrika képmutatása égbekiáltó. Hol volt Dél-Afrika, amikor Szíriában vagy Jemenben emberek millióit gyilkolták meg, és űzték el otthonukból? Ki tette azt? Hát a Hamász partnerei!

– szögezte le, utalva arra, hogy csak a szíriai polgárháborúban mintegy háromszázezer civil halt meg.

„Folytatjuk a harcot a terroristák ellen a teljes győzelemig, és rendre megcáfoljuk a hazugságokat. Továbbra is ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy megvédjük magunkat, és biztosítsuk a jövőnket” – zárta közleményét az izraeli miniszterelnök.

Amerikai megbízott: diplomáciai úton kell véget vetni az izraeli-libanoni határon kialakult konfliktusnak

Az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kifejezte abbéli reményét csütörtökön Bejrútban, hogy diplomáciai eszközökkel sikerül csillapítani az izraeli-libanoni határon kialakult konfliktust.

Az Egyesült Államok diplomáciai megoldást akar; a mi dolgunk ezt elintézni

– jelentette ki Bejrútban Amos Hochstein újságíróknak.

Az izraeli hadsereg (IDF) és az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milícia között rendszeresek a tüzérségi párbajok azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet október elején megtámadta Izrael déli részét, és erre válaszul Izrael megtorló hadműveletet indított ellene az övezetben.

A Hezbollah azt közölte, hogy nem törekszik a konfliktus kiszélesítésére, de nem hagy válasz nélkül semmilyen izraeli agressziót Libanon ellen.

Csütörtök délelőtt Libanon területéről ismét lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta ezt. A Hezbollah állítása szerint csapás érte a dél-libanoni Hánín települést, és ebben két mentőápoló meghalt.

A több mint három hónapja tartó határ menti konfliktusban az AFP francia hírügynökség hivatalos közléseken alapuló összesítése szerint Libanonban már több mint 190-en vesztették életüket, közülük legalább 141-en a Hezbollah tagjai voltak.

Az izraeli hadsereg 14 izraeli halottról tett jelentést, köztük kilenc katonáról.

Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök mindeközben bejelentette, hogy Bejrút kész tárgyalni a határ menti térség stabilitásáról.

Blinken: Izrael és az arab államok együttműködésével lehet Iránt hatékonyan elszigetelni

Izrael és az arab államok közeledése a leghatékonyabb módja mind Irán és a vele szövetséges erők elszigetelésének, mind pedig a palesztin állam létrehozásának – jelentette ki az amerikai külügyminiszter csütörtökön Kairóban, közel-keleti körútjának utolsó állomásán.

„Úgy gondolom, ez az elképzelés sok közel-keleti vezető számára világos” – jelentette ki Antony Blinken, kiemelve, hogy Irán és az Irán-barát erők nem pusztán az Egyesült Államoknak, hanem a régió szinte összes országának gondot okoznak.

Az Egyesült Államok jelenleg arra összpontosít, hogy Ciszjordániában a helyzet ne mérgesedjen el

– közölte a tárcavezető a sajtóval, mielőtt elhagyta az egyiptomi fővárost.

Blinken emellett hangsúlyozta: 

a zsidó állam biztonságának szavatolása és régiós elismerése a palesztin állam megteremtéséhez vezető út.

„A másik út a terrorizmus, a nihilizmus és a Hamász, a húszik és a Hezbollah Irán támogatását élvező pusztítása” – húzta alá.

Izraelt a régióban elsőként Egyiptom ismerte el 1979-ben, majd Jordánia 1994-ben. Ezt követően 2020-ban Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó is diplomáciai kapcsolatokat létesített vele. A zsidó állam és Szaúd-Arábia közeledése azonban „befagyott” a Hamász szélsőséges palesztin szervezet Izrael elleni október 7-i támadása miatt, majd az ezt követő izraeli megtorlás miatt a Hamász ellenőrizte Gázai övezet ellen, ahol a gázai egészségügyi hatóságok szerint már több mint 23 ezer civil halt meg.

SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; BLINKEN, Antony
Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Antony Blinken amerikai külügyminisztert (b4) fogadja a kairói elnöki palotában 2024. január 11-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Egyiptomi elnöki hivatal

Blinken kitért az Irán által támogatott jemeni húszi lázadókra is, akik kereskedelmi hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren a gázai konfliktus kiújulása óta, és leszögezte: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezette nemzetközi koalíció nem fogja tétlenül nézni ezeket az atrocitásokat.

Kairói látogatásán a külügyminiszter tárgyalt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel. Együtt elmondták: 

mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Gázai övezeti háború ne szélesedjen ki, és közös közleményben tiltakoztak a Gázai övezeti palesztinok kitelepítésének izraeli politikusok által rebesgetett kitelepítése ellen, valamint hangsúlyozták a kétállami megoldás szükségességét.

A megbeszélésen Szíszi elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie az idevágó ENSZ-határozatok, köztük a humanitárius segélyszállítmányokra vonatkozó döntések betartatásáért. Leszögezte: el kell érni, hogy tűzszünet legyen az övezetben, és ha ez megvalósul, akkor azalatt a palesztin kérdés „tisztességes és átfogó” megoldására kell összpontosítani.

A találkozón részt vett Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője is.

Német alkancellár: Izraelnek joga van megvédenie magát

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán csütörtökön.

A német, zöldpárti politikus támogatásáról biztosította Izraelt Jeruzsálemben a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott bírósági kereset meghallgatásának első napján, melyben a Dél-Afrikai Köztársaság a palesztinok elleni gázai népirtással vádolta meg Izraelt.

HABECK, Robert
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Habeck, aki gazdasági miniszteri posztot tölt be a német kormányban, Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot.

Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen. Biztosítanunk kell, hogy az október 7-i atrocitások soha ne ismétlődhessenek meg. Minden német nevében szolidaritást vállalunk Izraellel. A legfontosabb Izrael joga polgárai életének védelméhez, és ebben egységesek vagyunk

– mondta Habeck közös sajtótájékoztatójukon.

Menekültstátuszt kérelmező palesztinok hivatkozhatnak arra, hogy az UNRWA védelme „megszűnt”

A menekültstátuszt kérelmező palesztinok hivatkozhatnak arra, hogy a Gázában uralkodó általános életkörülményekre tekintettel az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) védelme „megszűnt" – ismertette álláspontját Nicholas Emiliou, az Európai Unió luxemburgi székhelyű Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön.

Egy uniós irányelv értelmében az UNRWA-nál regisztrált palesztin származású hontalan személyek nem kaphatnak menekültstátuszt az EU-ban. Ez a kizárás azonban már nem érvényes, ha az UNWRA védelme vagy segítségnyújtása „megszűnt” – olvasható a testület által kiadott indítványban.

Palesztinok menekülnek Gáza északi részébõl 2023. október 13-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Az ügy előzménye, hogy két palesztin származású hontalan személy, aki korábban a Gázai övezetben élt, és az UNWRA nyilvántartásában szerepelt, tavaly augusztusban menekültstátuszéért folyamodott Bulgáriában, kérelmüket azonban elutasították a bolgár hatóságok. Ezt követően a szófiai közigazgatási bíróság az EU bíróságához fordult a szóban forgó uniós irányelv értelmezésével kapcsolatban.

Emiliou főtanácsnok indítványában emlékeztet arra, hogy az UNRWA védelmének vagy segítségnyújtásának megszűnése nemcsak akkor következik be, ha az ügynökség munkája befejeződik, hanem akkor is, ha az érintett személyeket akaratukon kívül kényszerítettek arra, hogy elhagyják az UNRWA működési területét.

A Gázai övezetben élők esetében – ahol az életkörülmények gyorsan változnak, különösen a tavaly október 7. óta tartó események óta – a nemzeti hatóságoknak pontos és naprakész információkkal kell rendelkezniük az ott jelenleg uralkodó általános helyzetről – hívta fel a figyelmet a főtanácsnok.

Álláspontja szerint nem zárható ki, hogy az UNRWA működési területének egy részén – jelen esetben a Gázai övezetben – fennáll annak a jelentős kockázata, hogy az oda visszaküldött személy olyan helyzetbe kerül, amelyben nem tudja kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteit. Ilyen helyzetben – amikor az általános életkörülmények ennyire méltatlanok – a menedékkérőtől nem követelhető meg, hogy egyénre szabottan bizonyítsa különösen kiszolgáltatott helyzetét.

A főtanácsnok véleménye nem köti az uniós bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.

Dél-Afrika népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön.

Hassim közölte: a a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatja meg a bíróság.

Ronald Lamola dél-afrikai igazságügyi miniszter (j) a hágai Nemzetközi Bíróság üléstermében 2024. január 11-én
Fotó: Remko De Waal / Forrás: MTI/EPA-ANP

Izrael megsemmisített száz Hamász-alagutat Gázában (videó)

Az izraeli hadsereg (IDF) feltárt több mint háromszáz, és megsemmisített több mint száz, az iszlamista Hamász terrorszervezet építette alagutat a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő csütörtökön.

Csütörtökön az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Hán-Juniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is.

A hadsereg közzétett egy videofelvételt a Hamász Hán-Junisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat felszámolt a hadsereg.

Csütörtökön délelőtt Libanon területéről is lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta a libanoni határ túloldaláról érkezett lövéseket.

A Rafael nevű izraeli fegyvergyár és a védelmi minisztérium sikeresen tesztelte a Spyder nevű légvédelmi rendszer új, fejlett termékét, a SPYDER All in One-t (Minden együtt SPYDER). A kísérletben közvetlen és pontos találattal elfogtak egy drónt. Ezt a légvédelmi rendszert a világ számos hadserege használja, s megoldást kínál különböző hatótávolságú légi támadóeszközökkel, drónokkal, repülőgépekkel, helikopterekkel és még taktikai ballisztikus rakétákkal szemben is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök angol nyelvű videofelvételt tett közzé az X-en szerda este, melyben kijelentette, hogy Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet, vagy kitelepíteni a lakosságát.

Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük

– mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatja Dél-Afrika keresetét, melyben a palesztinok elleni népirtással vádolják Gázában Izraelt.

Az utóbbi napokban kormányának több minisztere, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok „önkéntes kivándorlását”.

29 ukrán összejátszhatott a Hamásszal, ezért nem engedik ki őket Gázából

Izrael és Egyiptom biztonsági szervei megtagadták az evakuáció lehetőségét 29 ukrántól az ostromlott Gázai övezetből – idézi Jevhen Kornyijcsuk izraeli ukrán nagykövet szavait a Kyiv Independent. A hatóságok közleménye szerint az ukránok összejátszhattak a Hamásszal.

Kornyijcsuk szerint erőszakkal nem lehet senkit sem kihozni Gázából. Egyelőre nem ismert, hogy az együttműködés hogyan és milyen módon történt a Hamász és az ukránok között – adta hírül a Mandiner. 

Az ENSZ BT határozatban követeli a húsziktól a vörös-tengeri támadások leállítását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadások leállítására.

A dokumentumot 11 ország fogadta el szerdán New Yorkban, Oroszország, Algéria és Mozambik tartózkodásával. A határozatról való szavazást több órával késleltette, hogy Oroszország röviddel a szavazás előtt számos módosítást terjesztett be, ám ezeket mind elutasították.

Az Izrael és a Hamász között folyó gázai háború kitörése óta az Irán által támogatott húszik sorozatos támadásokat intéznek a Vörös-tengeren haladó, vélhetően Izraelhez köthető hajók ellen. A húszik közölték, hogy csak a Gázai övezetbe segélyt szállító teherhajókat engedik áthaladni.

Az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást ellenző jemeni síita húszi felkelők tiltakoznak a kereskedelmi hajózás védelmét biztosító, az Egyesült Államok által kezdeményezett vörös-tengeri katonai hadművelet ellen a jemeni fővárosban, Szanaában, 2023. december 29-én
Fotó: Jahja Oszama / Forrás: MTI/EPA

A nagy hajózási vállalatok igyekeznek elkerülni a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát.

A globális kereskedelem mintegy 10 százaléka halad át a Vörös-tengeren. A Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatorna a legrövidebb hajózási útvonal Ázsia és Európa között. Alternatívája a dél-afrikai Jóreménység-fokának megkerülése, de az legalább két héttel növeli a hajók útját.

Katarnak több információja volt az októberi 7-ei támadásról, mint amennyit elárult

Katar tehetsége, hogy minden oldalra játszhasson, lehetővé tette a Perzsa-öböl menti 2,6 milliós kis királyság számára, hogy a Nyugat számára a térségben a végső menedék közvetítőjeként lépjen fel, és ezt a szerepet játssza a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló folyamatban lévő erőfeszítésekben is – írja a Magyar Nemzet.

Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált házak mellett a Gázai övezet közelében lévő Kefar-Aza kibucban 2023. november 22-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

A Politicónak nyugati hírszerzési tisztviselők, akik a téma érzékenységére való tekintettel névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, elmondták, hogy bár nincsenek kézzelfogható bizonyítékaik, vannak arra utaló jelek, hogy az emírség többet tudott az október 7-ei támadásról, mint amennyit elárult.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában