Álláspont

2024.01.17. 11:50

Hidvéghi: minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni (videó)

Az ideológiai zsarolás elfogadhatatlan, minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

MW

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselje felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökrõl tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitán elmondott felszólalásában kijelentette: az uniós parlament fel akarja függeszteni Magyarország szavazati jogát csak amiatt, mert fontos politikai kérdésekben nem értenek egyet.

Ez a legalja mindennek. Ilyet az autokraták és a diktátorok tesznek

 - fogalmazott.

Az EP-képviselő Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A tagállamoknak az unió költségvetésén kívüli pénzügyi eszközzel kell támogatniuk Ukrajnát, nem szabad ezt közös hitelből finanszírozni. 

Magyarország készen áll arra, hogy saját költségvetéséből járuljon hozzá egy ilyen pénzügyi eszközhöz

 - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője arra emlékezetetett, hogy zsidó származású magyarként és holokauszttúlélő fiaként az EP-ben Petri Sarvamaa finn képviselő lenácizta, az EP baloldala pedig lelkesen és egyetértőleg megtapsolta a szélsőségesen gyalázkodót.

A magyarok szabadságharcosokként személyesen harcoltak a kommunista diktatúra ellen és maguk vívták ki a szabadságukat és a függetlenségüket. Akik csak tankönyvekből ismerik a diktatúrát, azok "diktatúrázzák" most le Magyarországot, a magyarok közös demokratikus döntését pedig törvénytelen módon támadják. Méltatlan őrjöngésüknek egyszer és mindenkorra véget kell vetni - jelentette ki Deutsch Tamás.

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeknek az igazságügy területére vonatkozó követelményekeit. Ezekben a kérdésekben az Európai Parlamentnek nincsen semmilyen szerepe - hívta fel a figyelmet.

Kijelentette: az európai baloldal által gerjesztett, több mint tíz éve tartó politikai bosszúhadjáratot azért folytatják Magyarországgal szemben, mert a kereszténydemokrata, polgári magyar kormány már negyedszerre nyerte el a választópolgárok bizalmát kétharmaddal. Ennek oka, hogy Magyarország kiáll a nemzeti állam függetlensége, a családok megerősítése és a véleményszabadság mellett - emelte ki.

Ha az EP-képviselők valóban egyenlő mércével mérnek, lépjenek fel a lengyel jogsértésekkel szemben, akkor elhihető, hogy valóban a jogállamiságért aggódnak 

- tette hozzá Kósa Ádám.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, "elindult a választási kampány", melynek során a baloldal egyből "politikai cirkuszt" csinál, ha nem sikerül az Európai Bizottságot zsarolnia.

"A baloldalnak semmi sem drága, az Európai Bizottságot támadják, hogy magyargyűlöletből építsék tovább karrierjüket. Kampányhevességükben akadályozni próbálják a brüsszeli testület és a magyar kormány közötti munkát" - fogalmazott.

Az EP 10 millió ember érdekét támadja - hangoztatta. Ez az európai baloldal üzenete a magyar választók számára. Amikor valaki kizárólag saját országa, saját állampolgárai ellen tesz, az rossz politika, amelynek meglesznek a következményei - tette hozzá Hölvényi György.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt mondta, 

az Európai Bizottság nincs tisztában azzal, milyen kárt okozott azzal, hogy engedett Orbán Viktor zsarolásának.

 Szavai szerint ezzel nemcsak a magyar miniszterelnököt, hanem minden más tekintélyelvű vezetőt arra biztatott, hogy hasonló taktikát kövessenek. Megnyitották a lehetőséget arra, hogy még inkább visszaéljenek a lehetőségeikkel - mondta.

Emlékeztetett, az uniós bizottság által elismert igazságszolgáltatási reform mellett a magyar kormány elfogadta a szuverenitásvédelmi törvényt is, ami - véleménye szerint - akadályozza a civil szervezetek nemzetközi munkáját, elhallgattatja a szabad médiát és fellép mindenki ellen, aki a "rezsim" ellen szólalna fel. "Az EP nem maradhat csöndben, hiszen már csak mi maradtunk, akik védjük a demokratikus értékeket" - tette hozzá az EP-képviselő.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője beszédében leszögezte: Magyarország számára rendkívül káros, hogy "az orbáni politika" következményeként olyan kezdeményezések születhetnek, mint a szavazati jog felfüggesztése az uniós tanácsban, a soros elnökség elvonása vagy az országnak járó uniós források megvonása. Arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az uniós parlament és a bizottság a demokrácia védelmében száll síkra, szerződésekben rögzített jogokat írnak felül politikai kezdeményezéssel.

Ha valóban tenni akarnak Orbán rendszere ellen, akkor ne Magyarországot szégyenítsék meg és ne a magyarság egészét sújtó javaslatokkal álljanak elő, hanem olyannal, amely a rendszer fejét és oligarcháit sújtja 

- fogalmazott Gyöngyösi Márton, majd hozzátette: az EU ezzel Magyarország mellett minden más orosz érdekeket szolgáló rendszernek is üzenne.

Kikelt magából Guy Verhofstadt 

A híresen magyarellenes politikus szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök élne vétójogával az Ukrajnának szánt támogatások ügyében, zsarolásnak minősül, noha – mint az a nevében is szerepel – ez egy jog, amellyel bármelyik uniós vezető élhet – ismertette a Magyar Nemzet.

„Tizenegymilliárdért cserébe elhagyta a termet. Tehát a kérdésem az, hogy megtenné még egyszer? Mert február elsején erre sor kerülhet” – fogalmazott, utalva arra, hogy két hét múlva uniós csúcstalálkozón fognak egyeztetni Kijev támogatásának ügyében a tagállamok vezetői. Verhofstadt szerint Orbán Viktor arra használja vétójogát, hogy megakadályozza Brüsszelt abban, hogy felszabadítsa azt az ötvenmilliárdnyi forrást, amelyre égetően szüksége van Ukrajnának.

A magyarellenes politikus egyúttal meg is fenyegette a magyar miniszterelnököt, hogy ha az Ukrajnának nyújtandó segélyek útjába áll, nagy bajba fog kerülni.

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában