Krízis

2023.09.21. 05:52

Le Figaro: az EU tehetetlen a migránsokkal szemben, tagadásban él

A francia lap szerint az Európai Uniót meggyengítette a migrációs kihívás, és az ezzel kapcsolatos válság konfliktust okozott Franciaország, Németország és Olaszország között – írja a V4NA.

MW

Európába igyekvő illegális bevándorlók várakoznak, az előtérben olasz rendőr áll a dél-olaszországi Lampedusa szigetén 2023. szeptember 13-án

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Elio Desiderio

Kendőzetlen elemzés jelent meg a Le Figaro című francia napilapban az Európai Uniót sújtó drámai migrációs krízis kapcsán. Az európaiaknak sikerült egységes frontot alkotniuk Vlagyimir Putyin imperialista törekvéseivel szemben. A bevándorlás jelenlegi témája azonban azzal fenyeget, hogy szétszakítja ezt az egységet – fogalmaz a cikk szerzője, aki hozzáteszi:

az orosz fenyegetéshez hasonlóan a legtöbb európai ország sokáig hármas tagadásban élt. Nem voltak hajlandóak belátni a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás okozta zavarokat a politikai, gazdasági és kulturális szférában.

Szakértők szerint az Európai Unió tehetetlenül és meggyengülve áll a migrációs kihívás előtt, és az ezzel kapcsolatos válság konfliktust váltott ki Franciaország, Németország és Olaszország között. 

Még az is felmerül egy-egy elemzőben, hogy talán Oroszország okozta a példátlan migrációs válságot Európában, hogy azzal is meggyengítse az egységet.

A Le Figaro szerint az Európai Unió brüsszelita vezetése szemet hunyt a középosztályban és vidéken okozott nyugtalanság felett, amelyet a városi elitek azon vágya okozott, hogy továbbra is egy multikulturális modellt erőltessenek, amely végül megmutatta korlátait és feszültségeit. Brüsszel nem volt hajlandó elfogadni a nacionalista és populista pártok felemelkedését és a bevándorlás növekedése közötti kapcsolatot sem, elég csak Spanyolországban, Olaszországban és Németországban a jobboldali előretörésre gondolni.

Spanyolországban csak néhány mandátumon múlt, hogy a jobboldal nem került kormányra, Olaszországban kérdést nem tűrően alakított kabinetet a Giorgia Meloni vezette jobboldal, míg Németországban az Alternatíva Németországért (AfD) már holtversenyben a második legnépszerűbb párt, és a közelmúltban több városban is polgármestert delegált.

A German Marshall Fund tanulmányából kiderül, hogy 14 európai országból 11 a bevándorlást és az éghajlatváltozást tartja a kontinens legfontosabb kihívásainak. Csak Lengyelország, Románia és Litvánia tartja Oroszországot a legfontosabb biztonsági kérdésnek. Franciaországban és Németországban a legnagyobb kihívás a bevándorlás.

Az orosz kérdéshez hasonlóan a migrációs kérdés is régóta megosztja az EU-t. Szembeállítja a nyitott országokat, például Franciaországot és Németországot, a kulturális homogenitást hirdető országokkal, például Magyarországgal és Lengyelországgal. A migrációs megosztottságot azonban nehezebb csökkenteni, mint az orosz fenyegetéssel kapcsolatos megosztottságot. Ez utóbbi a nyugati világgal összhangban lévő elveket érinti, mint például a nemzetközi jog, a határok sérthetetlensége vagy a háborús bűncselekmények, míg a migrációs kérdés a gyökereket, a kultúrát vagy a vallást érinti.

– állítja cikkében a Le Figaro, amely hozzáteszi: az EU passzivitásával szembesülve, az antagonisztikus elképzelések és modellek között vergődve számos, a válságok miatt gyakran magára hagyott ország, mint például Olaszország, nacionalizálta migrációs politikáját.

A V4NA cikkét ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában