Ember kell a vasra!

2023.08.11. 13:42

Csúcsfizetéssel várja a lövészkatonákat a Magyar Honvédség

Jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba – írja az MTI.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Embert várunk a vasra! – mondta a honvédelmi miniszter, amikor pénteken Szentesen bejelentette: jelentkezőket toboroznak a Lynx, azaz Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba,

megemelt illetménnyel, amely belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, a nemzeti ellenálló-képesség növelése és a haderő folyamatos fejlesztése korszakhatárhoz ért. A Magyar Honvédség átfegyverzése a legmodernebb, NATO-kompatibilis high-tech eszközökkel szemeink előtt valósul meg – fogalmazott.

Megszülettek a megfelelő szervezeti és személyi döntések is ahhoz, hogy modern, magas harcértékű, jól vezetett és elszánt haderő biztosítsa a magyar emberek vagyonát, életét és kultúráját, természetesen a NATO részeként, annak támogatásával – hangsúlyozta a miniszter a honvédségi nyílt napon tartott sajtótájékoztatón.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egy Lynx (Hiúz) harcjárműben a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én
Fotó: Rosta Tibor / Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte,

megkezdődik a frissen rendszerbe álló legújabb csúcstechnológia mellé a megfelelő személyi állomány toborzása is.

Azokat a fiatalokat, akik egy valóban értelmes és fontos, nehéz fizikai és szellemi kihívást jelentő mesterségben, a katonaszakmában akarják kipróbálni magukat, várják a Magyar Honvédség 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár Hiúz páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljába: Lynx vezetőket, toronylövészeket és az ezekkel a járművekkel szállított lövész katonákat keresnek – fogalmazott.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, miniszteri jogkörével élve, a kiemelt feladathoz kiemelt illetményt állapított meg. A belépő őrvezetői kezdő illetmény havi bruttó 737 ezer forint lesz, ami a 25 év alattiak számára akár nettó 600 ezer forint lehet. Az egész zászlóaljnak – újaknak és a régieknek – „az egész beosztási láncon fel a zászlóalj parancsnokig” erre a szintre emelik az illetményét – közölte.

Azt, hogy ki lehet a zászlóalj tagja – akár másik alakulatból kerül ki vagy a most induló kampány hatására lép a honvédség kötelékébe – a dandárparancsnok fogja meghatározni – tudatta a politikus. A belépés folyamatát is leegyszerűsítik: aki be akar lépni, az a https://iranyasereg.hu/lynx/ oldalon jelentkezhet, majd szeptember 11-én kell megjelennie Hódmezővásárhelyen a Kinizsi-dandárnál, ahol az egészségügyi vizsgálatot követően hároméves szerződést tud kötni, a kiképzés pedig szinte azonnal elindul.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, mindenki jól jár: a Kinizsi dandárnak lesz egy a legkiválóbbakból teljesen feltöltött és Lynx-el felszerelt zászlóalja. A már most a dandárnál szolgálók érzik a megbecsülést, de a motivációt is, hogy elérjék, a Lynx zászlóaljhoz tartozzanak, az újonnan belépők pedig az egyik legjobban felszerelt gyalogsági alakulatánál kezdhetik meg „a legszebb mesterség gyakorlását”.

De legjobban a magyar emberek járnak, mert valóban ütőképes magyar haderő épül, amelyet komolyan kell venni mindenkinek, közel és távol – hangsúlyozta a politikus.

Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese kifejtette, a Lynx a világ egyik legkorszerűbb harcjárműve. A páncéltest védelmet nyújt az aknák és az „improvizált robbanóeszközök” ellen. Az aktív páncélzat pedig biztosítja a páncéltörő fegyverek elleni védelmet, a túlélőképességet növelik a ködgránátvetők, és a fejlett önvédelmi rendszer részei a lézer- és radardetektáló eszközök is. A Hiúz harcjármű fegyverzete sem elhanyagolható, fő fegyvere a programozható, lőszer kilövésére alkalmas, 30 milliméteres automata gépágyú, s ezzel párhuzamosítva egy 7,62-es géppuska található a toronyban. A 45 tonnás jármű akár 60 kilométer/óra sebességgel képes haladni, hatótávolsága meghaladja a 400 kilométert.

KAJÁRI Ferenc
Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese beszédet mond a honvédség szentesi toborzórendezvényén 2023. augusztus 11-én
Fotó: Rosta Tibor / Forrás: MTI

A vezérőrnagy közölte,

2029-ig 218 Hiúz harcjármű kerül a honvédség állományába, ebből az első 46 a Rheinmetall németországi gyárában készül, a további 172 már a magyarországi gyárból kerül ki.

A most induló kampány célja, hogy a korszerű fegyverekhez olyan „vitézeket” toborozzon, akik értő módon, elhivatottan és ha kell, önfeláldozóan tudják azokat használni – mondta a tábornok.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár úgy fogalmazott,

a mai összekuszálódott világban rendkívül fontos, hogy megfelelő haditechnika álljon egy ország rendelkezésére. Ezért Magyarország kormánya mindent megtesz

– mondta.

A technikai lehetőségek megvannak, most már a humánerőforrás megerősítése a legfontosabb – hangsúlyozta a politikus, aki bízik abban, hogy a térségből nagyon sokan jelentkeznek a hódmezővásárhelyi alakulathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában